Σάββατο
02.12.2023

Τα τέσσερα μέτρα για τον περιορισμό των μετρητών

Νέα μέτρα για τον περιορισμό των μετρητών περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές, αποτελεί έναν από τους 5 πυλώνες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Και διευκρίνισε ότι το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ αυξάνεται σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι απαγορεύεται κάθε αγοραπωλησία με μετρητά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου, 42.613 ακίνητα αγοράστηκαν με… σακούλες οι οποίες περιείχαν περισσότερα από 462 εκατ. ευρώ σε μετρητά, από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι σήμερα. Παράλληλα 41.741 μεταβιβάσεις ακινήτων, το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν έναντι συνολικού τιμήματος 2,98 δισ. ευρώ με τμήμα του ποσού αυτού να γίνεται με μετρητά. Συνολικά, οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά αποτελούν το 24,9% του συνόλου των μεταβιβάσεων (μία στις τέσσερις). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, η κυβέρνηση λαμβάνει στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου στο πλαίσιο του ειδικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της πραγματοποίησης επενδύσεων στο real estate, με κεφάλαια που προέρχονται από την παραοικονομία.

Άκυρο το συμβόλαιο αγοραπωλησίας σπιτιού με μετρητά

Παίρνοντας τον λόγο ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε και για τις πρωτοβουλίες ώστε να περιοριστεί η χρήση μετρητών. Όπως είπε, αυτές χωρίζονται σε 4 άξονες:

1. Υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής.
2. Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας.
3. Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.
4. Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως «θα θεωρείται άκυρο το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο».

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα μέτρα για τα μετρητά ΕΔΩ.

Πηγή: powergame.gr