Τετάρτη
21.02.2024

Τα δύο ορόσημα για το bitcoin μετά τα 45.000 δολάρια

Με κεκτημένη ταχύτητα από το εντυπωσιακό ράλι του 2023, η αγορά των cryptos συνεχίσει να καλπάζει και στις πρώτες συναλλαγές του 2024. Το Bitcoin έσπασε και το φράγμα των 45.000 δολαρίων, φτάνοντας σε υψηλό περίπου 21 μηνών, κοντά στα 46.000 δολάρια, αφού η τελευταία φορά που βρέθηκε σε αυτό το επίπεδο ήταν τον Απρίλιο του 2022.

Η αναμενόμενη έγκριση του πρώτου ETF σε spot τιμή του bitcoin και το επικείμενο halving είναι τα δύο ορόσημα που περιμένουν οι επενδυτές. Είναι, επίσης, δύο εξελίξεις που συντηρούν το καλό κλίμα σε ολόκληρη την αγορά. Το Ethereum συνεχίζει το δικό του ράλι, με κέρδη άνω του 50% στους τελευταίους 3 μήνες, και χθες ξεπέρασε τα 2.370 δολάρια.

Οι ειδικοί των αγορών συνιστούν προσοχή στους επενδυτές, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο ράλι και τη μεγάλη κατάρρευση των τιμών στη συνέχεια, που οδήγησε σε τεράστιες απώλειες μεγάλη μερίδα των μικροεπενδυτών.

Την περασμένη Παρασκευή η BlackRock και άλλοι δυνητικοί εκδότες ETF στη spot τιμή του bitcoin ενημέρωσαν τις αιτήσεις τους και οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι επιπλέον λεπτομέρειες που ζητάει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είναι σημάδια για έγκριση του πρώτου ETF μέσα στο επόμενο διάστημα. Ένα ETF στη spot τιμή του bitcoin θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς επενδυτές να αποκτήσουν ένα επενδυτικό προϊόν που παρακολουθεί την τιμή του κρυπτονομίσματος χωρίς να είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν απευθείας το ίδιο το bitcoin, γεγονός που το κάνει πιο ελκυστικό και για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Έτσι, η αγορά προεξοφλεί νέες εισροές κεφαλαίων στο bitcoin μέσα στο 2024, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει υψηλότερα την τιμή του. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι η έγκριση για το πρώτο ETF θα δοθεί μέσα στον Ιανουάριο και αυτός είναι ένας λόγος στον οποίο οφείλεται το ράλι στην αρχή του έτους.

Μέσα στο έτος το bitcoin θα «υποστεί» halving, μία διαδικασία μέσω της οποίας τα οφέλη για τους miners «κόβονται» στο μισό, μειώνοντας έτσι την προσφορά bitcoin στην αγορά. Προηγούμενα halvings είχαν συνοδευτεί από μεγάλες ανόδους στην τιμή του bitcoin και το ίδιο προσδοκούν οι επενδυτές μέσα στους επόμενους μήνες.

Το κλίμα ευφορίας έχει φέρει και τις πρώτες προβλέψεις του έτους, που θέλουν το bitcoin να φτάνει σε νέα υψηλά και το Ethereum να ξεπερνά ακόμη και τις 6.000 δολάρια. Οι πιο συντηρητικοί, ωστόσο, προειδοποιούν για τη μεγάλη μεταβλητότητα που εμφανίζουν οι τιμές όλων των κρυπτονομισμάτων και καλούν τους κατόχους cryptos να μην παρασύρονται από τα όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προμηνύουν ένα ατελείωτο ράλι.

Αποτέλεσμα του ράλι είναι να έχει αυξηθεί σημαντικά η συνολική αξία της αγοράς των cryptos στο 1,7 τρισ. δολάρια, από 1,1 τρισ. δολάρια που βρισκόταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ένας άλλος παράγοντας στον οποίο αποδίδουν οι αναλυτές το ράλι είναι η προσδοκία για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που θα οδηγήσει σε χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών.

Source: powergame.gr