Τα δεινά των τραπεζών στις ΗΠΑ οδήγησαν το Bitcoin σε αύξηση 75% YTD

Το τελευταίο έναυσμα για το ράλι του Bitcoin προέρχεται από τις ζημιές της First Republic Bank και τις φήμες για ομοσπονδιακή κατάσχεση.

Για πολύ καιρό, μετά την κυκλοφορία του Bitcoin, ήταν συνηθισμένο να λέγεται ότι το κρυπτονόμισμα αυτό είναι ένας παράγοντας αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού. Μετά από πολλές δοκιμασίες, αυτή η άποψη δοκιμάστηκε το 2022, όταν η Federal Reserve ξεκίνησε τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων τα τελευταία 40 χρόνια με σκοπό να περιορίσει έναν εξίσου ιστορικό ρυθμό πληθωρισμού. Η τιμή του Bitcoin έφτασε τα 30.000 δολάρια σήμερα, καθώς μια άλλη αμερικανική τράπεζα φαίνεται να πλησιάζει στην κατάρρευση.

Τα δεινά των τραπεζών ευνοούν το Bitcoin

Καθώς η Fed αύξησε την προσφορά χρήματος M2 κατά 39% από το 2020 έως το 2022, όλα τα κρυπτονομίσματα ευνοήθηκαν. Η ιστορική άνοδος της ρευστότητας εκτόξευσε τις μετοχές και τα κρυπτονομίσματα, με τα τελευταία να πλησιάζουν το ορόσημο της κεφαλαιοποίησης των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021. Τότε η τιμή του Bitcoin έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 67,5 χιλιάδες δολάρια.

Ωστόσο, καθώς η Fed άρχισε να αναιρεί τη ζημιά που προκάλεσε, τον πληθωρισμό, το Bitcoin πήρε τον κατήφορο. Καθώς η ποσοτική χαλάρωση (QE) μετατράπηκε σε ποσοτική σύσφιξη (QT), το δολάριο ενισχύθηκε και η τιμή του Bitcoin υποχώρησε. Αυτό επιδεινώθηκε όταν έσκασαν τα μπαλόνια μεγάλων παικτών κρυπτογράφησης, από Terra και Celsius έως 3AC και FTX.

Αλλά καθώς ο κύκλος ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του και η Fed “βάζει χέρι” στις πιο εύθραυστες εμπορικές τράπεζες, το Bitcoin παίρνει και πάλι τα πάνω του.

 

Ημερήσιο γράφημα BTC/USD. Από τις τρεις τράπεζες, η πτώση της Silvergate, ήταν η μόνη που άσκησε αρνητική πίεση στην τιμή του Bitcoin. Προβολή συναλλαγών

Μηνιαία συρρίκνωση των καταθέσεων του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο

Από τη νέα δυναμική της Αγοράς, το Bitcoin δεν αποτελεί τόσο αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού όπως θεωρείτο αρχικά. Είναι πλέον πιο εμφανές ότι το Bitcoin είναι κατά κύριο λόγο ένας παράγοντας αντιστάθμισης έναντι της υποτίμησης των νομισμάτων. Σε ευρύτερη κλίμακα, αποτελεί αντιστάθμιση έναντι της πιο σημαντικής αστάθειας που προκαλεί η Fed μέσω του συστήματος κλασματικών αποθεματικών της, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες διατηρούν μόνο ένα κλάσμα των καταθέσεων των πελατών τους.

Αυτό ευνοεί τη βασική φιλοσοφία του Bitcoin, το οποίο προσφέρει αποκεντρωμένη αυτοδιαχείριση μιας περιορισμένης προσφοράς νομισμάτων που δεν μπορούν να εκτυπωθούν κατά βούληση.

Source: economico.gr