Σάββατο
22.01.2022

Τα crypto μάχονται για τη…. φανέλα της Μπαρτσελόνα

Δύο κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων – η Binance και η FTX – έχουν λάβει θέσεις μάχης προκειμένου να γίνουν ο κύριος χορηγός της φανέλας της Μπαρτσελόνα.

Ο τρέχων χορηγός του καταλανικού συλλόγου είναι η Rakuten , μια ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που έχει τη δική της θυγατρική στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με τη Mundo Deportivo, η Rakuten επιθυμεί να ανανεώσει τη συμφωνία της, η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2022, αλλά «δύο ακόμα προσφορές που είναι πιο ευνοϊκές» είναι από την Binance και την FTX.

Στα crypto και η LaLiga

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών η ισπανική La Liga ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει NFT για όλους τους παίκτες της, σηματοδοτώντας έτσι την είσοδό της στα κρυπτονομίσματα.

Τα NFT, δηλαδή Non-Fungible Token είναι σαν ένα κρυπτονόμισμα. Στην πράξη είναι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο αποθηκεύεται μέσα στο blockchain. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης ενός NFT κατέχει τα δικαιώματα για ένα περιουσιακό στοιχείο και την απόδειξη κυριότητας του.

Η La Liga συνεργάζεται με τη γαλλική νεοσύστατη εταιρεία Sorare για να λανσάρει τα NFT της. Η πλατφόρμα της Sorare επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν ψηφιακές κάρτες παικτών και να διαχειρίζονται ομάδες πέντε ατόμων σε ψηφιακά τουρνουά ποδοσφαίρου.

Η Sorare ανακοίνωσε επίσης ότι είχε συμφωνήσει για μια μακροπρόθεσμη, αποκλειστική συμφωνία αδειοδότησης με τη La Liga, στην οποία θα εμφανιστούν στην πλατφόρμα της κορυφαίοι παίκτες, όπως Antoine Griezmannτης Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Vinícius Júnior της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Pedri της Μπαρτσελόνα.

Οι σύλλογοι της La Liga θα λάβουν δικαιώματα στις πωλήσεις και η Sorare έχει πληρώσει μια ελάχιστη εγγύηση για να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα.

Το «Espai Barca»

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα τα μέλη της Μπαρτσελόνα ψήφισαν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου για την συγκέντρωση χρημάτων για την ανακαίνιση του Καμπ Νου και η καταλανική ομάδα παρουσίασε τα σχέδιά της για το φιλόδοξο αυτό project ύψους 1,5 δισ. ευρώ που φέρει την ονομασία «Espai Barca».

Το σχέδιο προβλέπει την ανάπλαση του εμβληματικού γηπέδου και της γύρω περιοχής και οι εργασίες θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα θα περάσει μια σεζόν παίζοντας μακριά από το παραδοσιακό της σπίτι.

Το έργο Espai Barca περιλαμβάνει επίσης την πώληση των δικαιωμάτων ονομασίας του γηπέδου και η Μπαρτσελόνα αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους πιθανούς εταίρους για συμφωνίες διάρκειας μεταξύ 10 και 20 ετών.

Ο εκσυγχρονισμός του Camp Nou προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025, ενώ δεν υπάρχουν καθορισμένες ημερομηνίες για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν γραφεία, ξενοδοχείο, πολυαθλητικό περίπτερο και προπονητικό κέντρο.

Τον πρώτο χρόνο των εργασιών, η πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα θα συνέχιζε να παίζει στο γήπεδο, έστω και με μερικό κλείσιμο, μετά τη δεύτερη θα έπρεπε να παίξει αλλού, πριν επιστρέψει την τρίτη και τέταρτη χρονιά, ξανά, με κάποια τμήματα κλειστά.

Οικονομικό κόστος

Τα μέλη της Μπαρτσελόνα καλούνται να υποστηρίξουν την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου να ζητήσουν δάνειο έως και 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για το έργο, ωστόσο, ο σύλλογος πιστεύει ότι ο ανακαινισμένος χώρος τελικά θα πληρωθεί χάρη στα αυξημένα εμπορικά έσοδα.

Δικαιώματα ονομασίας

Ο σύλλογος ελπίζει ότι η πώληση των δικαιωμάτων ονομασίας του γηπέδου θα βοηθήσει επίσης να πληρωθεί για το έργο νωρίτερα. Εκτιμάται ότι συνολικά η νέα Espai Barca θα παρέχει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα κάθε χρόνο, πιθανώς ακόμη και διπλάσια ανάλογα με τα δικαιώματα ονομασίας.

Η Goldman Sachs έχει αναλάβει μεγάλο μέρος του δανεισμού αλλά και την συγκέντρωση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, αν και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου, Χουάν Λαπόρτα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί και στα απλά μέλη της ομάδας να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του project.

Σημειώνεται πως η πανδημία επέφερε σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά της Μπάρτσα. Έκθεση, τον περασμένο Μάρτιο, εντόπισε υποχρέωσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ, με τα έξοδα μισθοδοσίας να έχουν αυξηθεί κατά 61% μέσα στην τελευταία τριετία, το διοικητικό κόστος να είναι αυξημένο κατά 56% και το χρηματοπιστωτικό κόστος κατά 600%! Η δύσκολη οικονομική της κατάσταση ήταν, εξάλλου, ένας από τους λόγους που οι Μπλαουγκράνα αναγκάστηκαν να αφήσουν τον σταρ τους, τον Λιονέλ Μέσι, να φύγει και να μετακομίσει στη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν.

Πάντως, η FC Barcelona ελπίζει πως τα έσοδα θα ανακάμψουν ειδικά δε, μετά και την ανακαίνιση αποφέροντας επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ετησίως χάρη στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, οπαδών, αλλά και χορηγών.

ΠΗΓΗ: ot.gr