Παρασκευή
20.05.2022

Τα crypto επηρεάζουν και τις εκλογές – Το παράδειγμα της Νότιας Κορέας

Πόσο κοντά είμαστε στην εποχή που τα «δικαιώματα» του οικοσυστήματος των crypto και οι εξελίξεις γύρω από αυτό, θα αποτελούν βασικό σημείο πολιτικών υποσχέσεων και θα έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν τις εκλογές; Το παράδειγμα της Νότιας Κορέας προσφέρει μία προβολή του, όχι και τόσο μακρινού, μέλλοντος.

Στις 9 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των προεκλογικών συζητήσεων είναι η ακρίβεια και κυρίως η έκρηξη των τιμών στο real estate, είτε πρόκειται για ενοίκια είτε για τιμές πώλησης ακινήτων. Αδυνατώντας να αγοράσουν σήμερα κάποιο ακίνητο και μην ελπίζοντας ότι θα μπορούν στο μέλλον, οι νέοι Κορεάτες στρέφονται σε άλλες μορφές επενδύσεων, όπως οι μετοχές και τα crypto.

Με βάση τις εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια μοναδικοί λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων, στα τρία κορυφαία ανταλλακτήρια της χώρας. Με δεδομένο δε, ότι ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας διαμορφώνεται σε 52 εκατομμύρια, οι επενδυτές crypto υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 10% του εκλογικού σώματος. Η Ν. Κορέα είναι μία τεχνολογικά ανεπτυγμένη και εξελιγμένη χώρα καθώς περίπου το 91% των πολιτών έχει στην κατοχή του smartphone και η διείσδυση του διαδικτύου φτάνει στο 96,5%. Επίσης, η κοινότητα του gaming είναι τεράστια στη Ν. Κορέα και παράλληλα ο μέσος πολίτης διαθέτει έστω μικρή επενδυτική εμπειρία.

Συνδυάζοντας όλα αυτά, διαμορφώνεται ένα εκλογικό σώμα που είναι ιδιαίτερα δεκτικό στα crypto και χαρακτηρίζεται έως ένα βαθμό από τις επιθυμίες και τις συνήθειες της γενιάς Ζ. Βλέποντας όλα αυτά τα στοιχεία οι πολιτικοί αντίπαλοι, προσπαθούν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους που ασχολούνται με το οικοσύστημα των crypto. Η θέσπιση κανόνων για τα κρυπτονομίσματα δεν έχει την ίδια βαρύτητα ως θέμα με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στέγασης που αντιμετωπίζουν οι νέοι, ωστόσο η σημασία που δίνουν οι πολιτικοί της Νότιας Κορέας θα μπορούσε να αποτελεί προάγγελο των όσων να δούμε κάποια στιγμή και στην Ευρώπη.

Δεν θα αργήσει η ημέρα που και στα μέρη μας θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των πολιτών που έχει ενεργή σχέση με τα crypto και θα θέλει να ακούσει από τους πολιτικούς ότι θα εφαρμοστούν μέτρα που διευκολύνουν τη λειτουργία του οικοσυστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ν. Κορέα, η κυβέρνηση πρότεινε την επιβολή φόρου 20% στα κέρδη από crypto που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. γουάν (2.122 δολάρια) σε διάρκεια ενός έτους, όμως στη συνέχεια αναγκάστηκε να πάρει το νόμο πίσω, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των επενδυτών crypto.

Το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα crypto ανάγκασε μάλιστα τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Lee Jae-myung να δημιουργήσει μία ειδική ομάδα για θέματα gaming και metaverse. Ο ίδιος υπόσχεται ότι θα κάνει την Ν. Κορέα κέντρο κρυπτονομισμάτων και η χώρα θα αποκτήσει το δικό της crypto το οποίο θα διατεθεί δωρεάν στο λαό.

Μία ακόμη από τις εξαγγελίες των πολιτικών κομμάτων είναι ότι θα φέρουν πίσω στη χώρα τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των crypto. Σήμερα, στη Νότια Κορέα υπάρχει καθολική απαγόρευση των ICOs, της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων μέσω κρυπτονομισμάτων, βάσει ενός σημειώματος που ανάρτησε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας το 2017. Το σημείωμα δεν έγινε ποτέ νόμος ή κανονισμός αλλά ώθησε πολλές εταιρείες του κλάδου να μετακομίσουν στη Σιγκαπούρη.

ΠΗΓΗ: powergame.gr