Σάββατο
08.10.2022

Tα Bitcoin του MtGox απειλούν να «πνίξουν» την αγορά

Η διανομή των κρυπτονομισμάτων που έχουν ανακτηθεί σε πρώην πελάτες του άλλοτε κραταιού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Mt. Gox θα ξεκινήσει σε μια ημερομηνία αποπληρωμής που θα καθοριστεί σε «εύλογο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με μια ειδοποίηση προς τους πιστωτές που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ειδικό διαχειριστή χρεοκοπίας του Mt. Gox, Nobuaki Kobayashi.

Άρθρο του κ. Νίκου Κωστόπουλου για το liberal.gr

Στους πιστωτές οφείλονται 141.686 bitcoin (BTC), 142.846 bitcoin cash (BCH) και 69.776.002.441 γιεν τα οποία έχουν ανακτηθεί. Το ανταλλακτήριο χρεωκόπησε έπειτα από τις ιστορικά μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων, που έλαβε μέρος το 2014 και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 850.000 BTC.

Όταν το Bitcoin είχε αρχίσει για πρώτη φορά να γίνεται πολύτιμο, υπήρχαν λίγα μέρη όπου κάποιος μπορούσε να κάνει ανταλλαγή. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, ο Jed McCaleb ,ο οποίος αργότερα θα είχε κομβικό ρόλο στη δημιουργία των κρυπτονομισμάτων Ripple και Stellar, δημιούργησε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Mt.Gox. Αργότερα το ανταλλακτήριο αγοράστηκε από τον Mark Karpeles.

Το Mt. Gox δεν ήταν ένα εξελιγμένο ανταλλακτήριο Bitcoin. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούσε ήταν ιδιαίτερα στοιχειώδης και οι συναλλαγές γίνονταν μέσω PayPal. Όμως, καθώς υπήρχαν λίγες επιλογές, έγινε το βασικό ανταλλακτήριο που χρησιμοποιούσαν οι επενδυτές για τη φύλαξη και διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων τους.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν στις 7 Φεβρουαρίου 2014, με τις πρώτες ενδείξεις ότι το ανταλλακτήριο αντιμετώπιζε προβλήματα. Το ανταλλακτήριο έκλεισε λίγες εβδομάδες αργότερα. Αναφέρθηκε εκείνη την εποχή ότι κλάπηκαν 850.000 Bitcoin, αλλά αργότερα βρέθηκαν 200.000 Bitcoin σε κάποια από τα «πορτοφόλια» του ανταλλακτηρίου.

Η κατάρρευση του οδήγησε στο πρώτο κραχ της αγοράς κρυπτονομισμάτων, καθώς η τιμή του Bitcoin έπεσε από 800 $ σε 400 $. Η κατάρρευσή του ανταλλακτηρίου οδήγησε στην απώλεια ψηφιακών νομισμάτων αξίας 460 εκατομμυρίων δολαρίων την εποχή εκείνη, που έκλεψαν οι χάκερ, και άλλα 27,4 εκατομμύρια δολάρια που έλειπαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ανταλλακτηρίου.

Από τότε, οι πρώην χρήστες του Mt. Gox περίμεναν να λάβουν τα κρυπτονομίσματα που έχουν ανακτηθεί μετά από μια μακροχρόνια δικαστική μάχη, καθώς το σχέδιο αποκατάστασης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων είχε καθυστερήσει πολλές φορές, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Mark Karpeles είχε κατηγορηθεί τόσο για απάτη, όσο και αμέλεια.

«Η βασική προθεσμία αποπληρωμής ορίζεται από τον ειδικό διαχειριστή αποκατάστασης με την άδεια του δικαστηρίου ως ημερομηνία που κρίνεται κατάλληλη για την αποπληρωμή και θα οριστεί σε άμεσο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Στους πιστωτές δόθηκε επίσης η προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν ή να μεταβιβάσουν μια απαίτηση. Απαιτήσεις, μεταβιβάσεις ή παροχή εξασφαλίσεων μετά την ημερομηνία αυτή απαγορεύονται και δεν θα διεκπεραιωθούν από τον ειδικό διαχειριστή, ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή απώλεια κεφαλαίων.

Όλοι οι πιστωτές θα λάβουν μια αρχική βασική πληρωμή. Μπορούν επίσης να επιλέξουν να λάβουν το υπόλοιπο των κεφαλαίων τους μέσω μιας πρόωρης εφάπαξ πληρωμής ή σε μεταγενέστερη πληρωμή, η οποία δεν θα καθοριστεί ωσότου ολοκληρωθούν όλες οι άλλες εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες.

Η προθεσμία αποπληρωμής της βασικής πληρωμής που δεν έχει ακόμη καθοριστεί αναμένεται να είναι ίδια με την προθεσμία πρόωρης εφάπαξ αποπληρωμής. Οι αποπληρωμές που πραγματοποιούνται με μετρητά που προέρχονται από τη ρευστοποίηση των bitcoin του Mt. Gox θα έχουν διαφορετική ημερομηνία αποπληρωμής, καθώς η πώληση του κρυπτονομίσματος «μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο».

Το Mt. Gox, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, τόσο σε αριθμό χρηστών, όσο και σε όγκο συναλλαγών, κήρυξε πτώχευση λίγο μετά την κυβερνοεπίθεση. Παρά τις φήμες για το αντίθετο, κανένα κρυπτονόμισμα από τα $BTC του Mt. Gox δεν θα διανεμηθεί στους πιστωτές αυτή την εβδομάδα. Το Mt. Gox είχε έδρα το Τόκιο και διαχειριζόταν περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών Bitcoin κατά την εποχή εκείνη.

Αλλά το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων είχε αδύναμα μέτρα ασφαλείας, που οδήγησαν στην κλοπή κεφαλαίων από περισσότερους από 24.000 πελάτες, και ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων.

Πολλοί επενδυτές εικάζουν ότι η ενδεχόμενη διανομή των κεφαλαίων του Mt. Gox θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της τιμής του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος στον κόσμο. Ωστόσο, το τρέχον σχέδιο περιλαμβάνει τη διανομή των Bitcoin και μετρητών που προέρχονται από την ρευστοποίηση Bitcoin, σε δόσεις, πιθανώς για να αποφευχθεί ακριβώς αυτού του είδους το σοκ στην αγορά.