Πέμπτη
01.06.2023

Τα αληθινά χρώματα του Bitcoin

Οι αντιξοότητες τείνουν να αποκαλύπτουν τον αληθινό χαρακτήρα. Σίγουρα το κάνει αυτό για το bitcoin. Μια δύσκολη περίοδος για τις μετοχές φέτος και η πιο πρόσφατη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων καθιστούν σαφέστερο ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ούτε αξιοπρεπής αντιστάθμιση έναντι μιας πτώσης στο χρηματιστήριο ούτε ένα επενδυτικό καταφύγιο που μοιάζει με τον χρυσό.

Ακόμη και όταν η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας βάθυνε την Τρίτη, η τιμή του bitcoin υποχώρησε έως και 5% από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, στα 36.348 δολάρια περίπου. Η πτώση σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αντίθεση με το ράλι που προκλήθηκε σε παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια όπως τα αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα ή ο χρυσός, η τιμή του οποίου την Τρίτη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

Τα κρυπτονομίσματα αποδεικνύονται επίσης περιορισμένης χρήσης για τους επενδυτές που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Η κατοχή σταθερού εισοδήματος συνήθιζε να κάνει το κόλπο, αλλά οι αποδόσεις έπεσαν τόσο χαμηλά χάρη στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που έγινε λιγότερο χρήσιμο ως απόθεμα ασφαλείας όταν οι μετοχές βυθίστηκαν. Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα φάνηκαν να βαδίζουν στο δικό τους ρυθμό στις πρώτες μέρες της ύπαρξής τους και παρουσιάστηκαν ως μια ασύνδετη εναλλακτική. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα έχουν σταδιακά συγχρονιστεί περισσότερο με τις μετοχές που διαπραγματεύονται στο κοινό.

Επιπλέον, οι ημερήσιες διακυμάνσεις του bitcoin σε ποσοστιαίες τιμές είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερες από αυτές του δείκτη S&P 500. Επομένως, η αστάθεια μπορεί να φέρει μεγάλες ανταμοιβές όταν το κρυπτονόμισμα αυξάνεται. Σημαίνει επίσης μεγάλες απώλειες όταν πέφτει.

Ο δείκτης Eurekahedge Crypto-Currency Hedge Fund, για παράδειγμα, ο οποίος παρακολουθεί τους διαχειριστές κεφαλαίων που επικεντρώνονται στο αποκεντρωμένο ψηφιακό χρήμα, υποχώρησε περίπου κατά ένα πέμπτο τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη πτώση του από τον Νοέμβριο του 2018. Ήταν ένας δύσκολος μήνας για τα hedge funds γενικά, αλλά ένας ευρύτερος δείκτης αναφοράς του κλάδου μειώθηκε μόνο κατά περίπου 1% τον ίδιο μήνα.

Ένα περιουσιακό στοιχείο που ενισχύει τη βόλτα με το roller coaster του χρηματιστηρίου απλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως καταφύγιο ή ως υποκατάστατο των ομολόγων στην αναζήτηση διαφοροποίησης. Για όσους αναζητούν συγκίνηση, ωστόσο, πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

REUTERS BREAKINGVIEWS
source: ot.gr