Πέμπτη
18.04.2024

Τα 5 λιγότερο γνωστά κρυπτονομίσματα που γίνονται δημοφιλή

Bitcoin και Ethereum συνεχίζουν να κυριαρχούν στα κρυπτονομίσματα, αντιστοιχώντας σχεδόν στο 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Είναι τα δύο κρυπτονομίσματα που προσελκύουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και γι’ αυτό το bitcoin θεωρείται ο «χρυσός» της αγοράς ενώ το ethereum το «ασήμι». Οι περισσότερο μυημένοι στα κρυπτονομίσματα αναζητούν ικανοποιητικές αποδόσεις και σε λιγότερο γνωστά tokens όπως το Solana, το XRP, το Cardano, το Avalanche και το Dogecoin. Ενώ το bitcoin είναι το δημοφιλέστερο crypto και το ethereum το πρώτο που υποστηρίζει τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών, το Tether είναι το νόμισμα με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών γιατί είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.

Όμως έχουμε να κάνουμε με μία αχανή αγορά, σε αριθμό crypto, γιατί πρόκειται για νομίσματα που βασίζονται στην τεχνολογία. Πριν από δέκα χρόνια υπήρχαν μόνο 7 κρυπτονομίσματα και σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 23.000. Τα τελευταία χρόνια αναδύονται συνεχώς νέα project που βασίζονται σε υφιστάμενα δίκτυα blockchain και είτε προσπαθούν να κλέψουν λίγη από την αίγλη των μεγαλύτερων crypto, είτε στοχεύουν στο να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών. Υπάρχουν και εκείνα τα crypto που αποτυγχάνουν πλήρως και άλλα που ο μοναδικός τους σκοπός είναι να κάνουν πλούσιους τους δημιουργούς τους.

Για τους μη ειδικούς είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν τα φιλόδοξα project από τις απάτες ή έστω από αυτά που δεν έχουν καλές προοπτικές. Είναι δύσκολο να εντοπίσουν τα νέα crypto που μπορούν να κάνουν τη διαφορά από εκείνα που θεωρούνται «κομήτες». Η πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων crypto αποτελείται από τα Bitcoin, Ethereum, Tether USDt, BNB, Solana, XRP, USDC, Cardano, Avalanche και Dogecoin.

Ορισμένα από τα άγνωστα, για όσους δεν ασχολούνται ενεργά με την αγορά, crypto που έχουν καταφέρει να φτάσουν στην πρώτη 20άδα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση είναι τα ακόλουθα.

  1. Avalanche: Ίσως δεν είναι πλέον τόσο άγνωστο αφού συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα crypto όμως τη θέση αυτή την έχει κερδίσει τον τελευταίο χρόνο. Είναι μία πλατφόρμα blockchain που προσφέρει εργαλεία και χαρακτηριστικά για αποκεντρωμένες εφαρμογές DeFi. Με την άνοδο των εφαρμογών αυτών, το Avalanche βρίσκεται στην 9η θέση των crypto με κεφαλαιοποίηση στα 13,5 δισ. δολάρια. Η τιμή του έχει ενισχυθεί κατά 3% μέσα στο 2024 και κατά 113% τον τελευταίο χρόνο.
  2. Tron: Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή blockchain για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών και σήμερα το 11ο μεγαλύτερο crypto με συνολική αξία στα 12 δισ. δολάρια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μιμείται το ethereum. Το κύριο δίκτυό του ενεργοποιήθηκε το 2018, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο κατέκλυσε τα social media η είδηση ότι το TRON είναι το κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων όπως η Χαμάς και η Χεζομπολάχ. Η τιμή του έχει σημειώσει άνοδο 26% το 2024 και 104% το τελευταίο δωδεκάμηνο.
  3. Polygon: Υποστηρίζει την επέκταση των συμβατών με το ethereum projects και blockchains και σήμερα είναι το 13ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με κεφαλαιοποίηση στα 9 δισ. δολάρια. Δεν έχει ικανοποιήσει με τις επιδόσεις του τελευταία καθώς η τιμή του υποχωρεί κατά 4,3% μέσα στο 2024 και κατά 32% τον τελευταίο χρόνο.
  4. Toncoin: Είναι το κρυπτονόμισμα της Telegram και σήμερα το 15ο μεγαλύτερο με τη συνολική του αξία να διαμορφώνεται στα 7,5 δισ. δολάρια. Πλασάρεται ως ένα πρωτοποριακό πρωτόκολλο blockchain που σκοπεύει να φέρει επανάσταση στον λειτουργίας των αποκεντρωμένων εφαρμογών. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει καταφέρει να δώσει ικανοποιητικές αποδόσεις.
    Immutable: Είναι το 22ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με αξία στα 4,15 δισ. δολάρια. Θεωρείται από τις κορυφαίες πλατφόρμες για τη δημιουργία επόμενης γενιάς web3 παιχνιδιών στο Ethereum. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε πολύ μεγάλη άνοδο την τιμή του κατά 44% φέτος και κατά 183% τον τελευταίο χρόνο.
Array