Δευτέρα
15.04.2024

Τα 15 SOS για τις φορολογικές δηλώσεις

Με τον χρόνο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από 8,5 εκατ. υπόχρεους να μετρά αντίστροφα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1 για να «ξεκλειδώνουν» εκπτώσεις φόρου ή απαλλαγές και να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα «φουσκώσουν» τον τελικό λογαριασμό.

Όπως αναφέρει η «Απογευματινή», σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ηλεκτρονική πύλη στο TAXIS θα ξεκινήσει προς το τέλος Μαρτίου να δέχεται τις φορολογικές δηλώσεις ενώ η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται το τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Φέτος για 1 εκατ. φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και θα σταλούν αυτόματα από το σύστημα.

Ειδικότερα τα 15 πεδία της δήλωσης που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:

 1. Οι κωδικοί 301 – 303 έχουν προσυμπληρωθεί από το σύστημα με βάση τα στοιχεία για τους μισθούς και τις συντάξεις που έχουν αποστείλει οι εργοδότες αλλά επειδή πολύ συχνά οι βεβαιώσεις αποδοχών κρύβουν λάθη οι φορολογούμενοι θα πρέπει πριν από την διαδικασία υποβολής να ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα αναγραφόμενα στοιχεία για τις αμοιβές που έλαβαν τον προηγούμενο χρόνο ώστε να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις από την εφορία.
 2. Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 για να κερδίσουν μείωση κατά 50% στη προκαταβολή φόρου
 3. Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός τουριστικών περιοχών να μη ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
 4. Οι νέοι επιτηδευματίες να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να έχουν «κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή από το 9% στο 4,5% υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
 1. Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να λάβουν την έκπτωση φόρου που φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
 2. Οι φορολογούμενοι που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31-12-1961 θα πρέπει να το δηλώσουν για να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος.
 3. Όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια, πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει με ένα εξώδικο προς τον ενοικιαστή να γλιτώσουν τη φορολόγησης τους. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα από ακίνητα δηλώνονται στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2.
 4. Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσουν τη μείωση θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.
 1. Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα απαλλάσσονται και από τον φόρο εισοδήματος και ταυτόχρονα καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουμένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, κέρδη από λαχεία, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, οι προνοιακές παροχές που χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν το 2023. Τα ποσά αυτά δηλώνονται στους κωδικούς 781- 782 του Ε1.
 2. Το ποσό του φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά το 10% των χρηματικών δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος και οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 10% θα πρέπει να τα δηλώσουν στους κωδικούς 059-060 του πίνακα 7.
 1. Η κατοικία των τέκνων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.
 2. Τέκνα που φιλοξενούνται στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
 3. Δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο διαβίωσης για τις κενές και τις ημιτελείς κατοικίες. Δεν συμπληρώνονται στο Ε1 αλλά στο Ε2.
 4. Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται «εξαρτώμενα» εφόσον το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν υπερέβη εντός του 2023 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
 5. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31-12-2023 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Ακόμη και τα ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα οφείλουν να υποβάλουν δήλωση εφόσον απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2023 ή εφόσον βαρύνονται με τεκμήριο διαβίωσης για κατοικία ή Ι.Χ..

Πηγή: powergame.gr

Array