Σάββατο
28.01.2023

Συντάξεις χηρείας: Πώς υπολογίζεται η αύξηση στο νέο ποσό – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

συνταξιούχοι με αίτηση απονομής σύνταξης έως 30 Νοεμβρίου 2022 είναι αυτοί που θα λάβουν την αύξηση του 7,75% από 1 Ιανουαρίου 2023 και θα την πληρωθούν αναδρομικά από τα τέλη Ιανουαρίου.

Όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο υφυπουργός, Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ο ισχύον νόμος ορίζει πως οι κύριες συντάξεις γήρατος και θανάτου καταβάλλονται από την 1η ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.

Έτσι η αύξηση 7,75% θα εφαρμοστεί σε συντάξεις που αντιστοιχούν σε αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν έως τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως όσοι υπέβαλαν την αίτησή τους εντός Δεκεμβρίου δεν θα δουν αύξηση στο δικαιούμενο ποσό.

Ειδικότερα, όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν:

  • Αυξημένη εθνική σύνταξη 413,76€ (από 384€ σήμερα)
  • Ανταποδοτική σύνταξη χωρίς την αύξηση 7,75%, αλλά με πληθωρισμένες τις συντάξιμες αποδοχές με βάση τον πληθωρισμό του 2022 (9,9%).
  • Όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν εντός Νοεμβρίου και λογικά θα εκκαθαριστούν και θα πληρωθούν εντός του 2023, θα λάβουν αναδρομικά την αύξηση του 2023 κατά 7,75% από την σύνταξη του Ιανουαρίου (που ήδη πληρώθηκε).

Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας

Ως προς τις συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου, εάν ο θάνατος επέλθει εντός του Νοεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Δεκεμβρίου, επομένως η τελευταία θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2022.

Ωστόσο, εάν ο ο θάνατος επέλθει εντός του Δεκεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Ιανουαρίου, επομένως η σύνταξη του θανόντος θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2022 και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση, χωρίς περαιτέρω αύξηση.

Δηλαδή με άλλα λόγια:

  • Αν ο θάνατος επέλθει έως και τον Νοέμβριο – αυξάνεται με 7,75% η σύνταξη χηρείας που θα δικαιωθεί ο επιζών σύζυγός (και όχι η σύνταξη του θανόντα συνταξιούχου)
  • Αν ο θάνατος επέλθει τον Δεκέμβριο – αυξάνεται με 7,75% η σύνταξη του θανόντα πριν τη μεταβίβαση και στη συνέχεια η χήρα (ή ο χήρος) θα λάβει το ποσοστό που δικαιούται από την αυξημένη σύνταξη του θανόντα.

Διαβάστε ακόμη: 

Xclusiv Shipbrokers: Τι φέρνει το 2023 στη Ναυτιλία

Η επέκταση της Deloitte στην Ελλάδα με «κλειδί» το ντιλ με την Google και οι νέες θέσεις εργασίας

Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο – Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα

 

Πηγή: newmoney.gr