Πέμπτη
01.06.2023

SunSmart: Αυτή είναι η νέα εφαρμογή του ΟΗΕ για την έκθεση στον ήλιο

Χρησιμοποιεί δεδομένα από σταθμούς μέτρησης καιρού και υπεριώδους ακτινοβολίας

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρέχει τοπικές πληροφορίες για τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) κυκλοφόρησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Η εφαρμογή SunSmart Global UV παρέχει πενθήμερες προβλέψεις UV και καιρού σε τοποθεσίες με δυνατότητα αναζήτησης.

Υπογραμμίζει τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες απαιτείται προστασία από τον ήλιο, με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν πότε να χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου του δέρματος και των βλαβών των ματιών που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η εφαρμογή SunSmart Global UV είναι διαθέσιμη δωρεάν τόσο στο Apple App όσο και στα καταστήματα Google Play.

Παρέχει εξατομικευμένες επιλογές, ώστε οι χρήστες να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της παρατεταμένης, υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, μια κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η εφαρμογή επιτρέπει τη συμπερίληψη εθνικών και τοπικών ροών δεδομένων και την προσαρμογή σε πολλές γλώσσες – προς το παρόν είναι διαθέσιμη στα Kινέζικα, Aγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Ολλανδικά και Ισπανικά.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους να γνωρίζουν πότε και πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους», δήλωσε η Δρ Maria Neira, Διευθύντρια του ΠΟΥ, Τμήμα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας.

«Προτρέπουμε όλους να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους και να το κάνουν καθημερινή συνήθεια».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα και μη μελάνωμα μαζί) διαγνώστηκαν παγκοσμίως το 2020. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από αυτήν την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτούς τους καρκίνους είναι η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία από την αραίωση του στρώματος του όζοντος στη στρατόσφαιρα της Γης που προκύπτει από την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών που παράγονται από τον άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμα: 

Φυσικό αέριο: Άνοδος στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Έκτακτη συνεδρίαση για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας 

Κοινωνικός Τουρισμός: Αντίστροφη μέτρηση για τα προσωρινά αποτελέσματα – Πώς θα γίνουν οι ενστάσεις

Φωτιά στο Σχηματάρι: Εντολή εκκένωσης σε οικισμό στο Δήλεσι

Πηγή: newmoney.gr