Δευτέρα
15.04.2024

Στον «πάγο» για ακόμη ένα χρόνο 442.000 στεγαστικά δάνεια – Την Πέμπτη οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Στον «πάγο» για ακόμη ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τον Απρίλιο του 2025 αποφάσισαν οι τράπεζες να διατηρήσουν τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, απομακρύνοντας τον κίνδυνο οι μεν, συνεπείς δανειολήπτες να βρεθούν εν μία νυκτί αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις στις δόσεις τους και οι δε, ίδιες να κληθούν να διαχειριστούν ένα νέο κύμα αθετήσεων.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Eurobank που ήταν και ο πρώτος από τους συστημικούς Ομίλους που γνωστοποίησε τις προθέσεις του προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας σταδιακά τις επόμενες ημέρες τη «σκυτάλη» και στους υπόλοιπους, η απόφαση αφορά στην παράταση για ακόμη ένα έτος (σ.σ. μέχρι τον Απρίλιο του 2025) του πλαφόν στα κυμαινόμενα επιτόκια 442.000 «πράσινων» στεγαστικών δανείων, ύψους 18 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται το δίχτυ προστασίας που απλώθηκε τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας ενός έντονα ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, ο οποίος τελικά οδήγησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, δηλαδή, θα εξακολουθήσουν να έχουν «κλειδωμένα» πολύ χαμηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα και συγκεκριμένα:

  • 2,70% για τα δάνεια που βασίζονται σε Euribor ενός μηνός.
  • 2,85% για εκείνα σε Euribor τριών μηνών.
  • 3,30% για το επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) και
  • 1,20% για το επιτόκιο Saron – Swiss Average Rate Overnight, βάσει του οποίου προκύπτουν τα αντίστοιχα Libor για το ελβετικό φράγκο.

Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα το Euribor τριών μηνών, με το οποίο τιμολογείται η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων στην εγχώρια αγορά, βρίσκεται στο 3,938%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για ένα συνεπή δανειολήπτη με δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, το επιτόκιο θα παραμείνει για ακόμη ένα χρόνο «παγωμένο» στο 5,35% (επιτόκιο βάσης 2,85% + 2,5% spread), με τη δόση να διαμορφώνεται σε περίπου 690 ευρώ έναντι 723 ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλει όταν το euribor 3μήνου ήταν στο 3,50% και 753 ευρώ με το euribor στο 4%. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες μείωσαν κατά περίπου 20 μονάδες τα επιτόκια βάσης (euribor, libor κλπ) της 31ης Μαρτίου 2023 και πάνω σε αυτά προσέθεσαν το αντίστοιχο περιθώριο (spread) και την προβλεπόμενη από το Νόμο εισφορά, ώστε να διαμορφωθεί το «νέο» επιτόκιο.

Το θέμα της παράτασης του «παγώματος» είχε θέσει προσφάτως και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς, όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο. Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν υψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2024 κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,47%, ενώ το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,40%.

Συνεδρίαση της ΕΚΤ

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει από το Σεπτέμβριο του 2023 πατήσει pause στις αυξήσεις επιτοκίων, εντούτοις το κόστος εξυπηρέτησης – ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια – παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χωρίς ορατό το ενδεχόμενο άμεσης αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο, οπότε και θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία εκείνα που δύνανται να καθορίσουν τις εξελίξεις. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2% εφέτος το φθινόπωρο. Η πρόσφατη επιβράδυνση των μισθών δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε μειώσεις των επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, άρα τον Ιούνιο», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Μία πρώτη… γεύση των προθέσεων της ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση, πάντως, θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Στο «μικροσκόπιό» της θα βρεθούν, μεταξύ άλλων και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που, σύμφωνα με τη Eurostat σε επίπεδο Ευρωζώνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 2,6% από 2,8% τον Ιανουάριο του 2024.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα του placement – Η μεγάλη υπερκάλυψη και η «δίψα» για ελληνικά assets

Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)

«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array