Δευτέρα
11.12.2023

Στο προσκήνιο ξανά τα memecoins

Τι και εάν ο χειμώνας στις αγορές κρυπτονομισμάτων, έδειχνε ότι τα memecoins και τα «σκυλο-κρυπτονομίσματα» δεν θα επανέλθουν σύντομα στο προσκήνιο, το νέο ράλι στις αγορές κρυπτονομισμάτων κατέστησε ξανά δημοφιλή τα κρυπτονομίσματα που όλοι λατρεύουν να μισούν.

Το Dogecoin (DOGE) είναι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με κεντρικό του θέμα το λογότυπο του Shiba Inu, μιας ιαπωνική ράτσας σκύλου που έχει διαδοθεί ευρέως στο διαδίκτυο ως μιμίδιο και αντιπροσωπεύει το Dogecoin. Το Dogecoin έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σημείωσε άνοδο 43% τον περασμένο μήνα προσεγγίζοντας σχεδόν την κεφαλαιοποίηση του Cardano (ADA).

Το Open Interest στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του dogecoin (DOGE) εκτινάχθηκε περίπου 40% την περασμένη Παρασκευή, που επιβεβαιώνει υψηλότερη ανάληψη ρίσκου μεταξύ των επενδυτών. Οι θέσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί ανέρχονται σε 600 εκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης. Οι τιμές του DOGE εκτινάχθηκαν πάνω από 12% την περασμένη Πέμπτη εν μέσω αναφορών για μια αποστολή στο διάστημα που σχεδιάζει η εταιρεία Astrobotic με έδρα το Πίτσμπουργκ για να μεταφέρει ένα φυσικό νόμισμα dogecoin στο φεγγάρι σε μια αστροναυτική αποστολή τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η ξαφνική άνοδος σε κρυπτονομίσματα όπως το DOGE είναι γενικά οιωνός για πτώση της αγοράς που υποδηλώνει αυξημένη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου συνώνυμη με το τέλος ενός ευρύτερου ράλι στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Η τιμή διαπραγμάτευσης του Floki (FLOKI) έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ το shiba inu (SHIB) έχει αυξηθεί περισσότερο από εικοσιπέντε τοις εκατό, ξεπερνώντας την άνοδο που σημείωσαν το Ether (ETH), το Ripple (XRP), το Tron (TRX) και το Binance coin (BNB).

Ωστόσο, το κρυπτονόμισμα Solana Bonk (BONK) έχει σημειώσει ένα ράλι 1.400% αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τα fundamentals ενός κρυπτονομίσματος και επενδύουν με βάση τη δημοφιλία μιας διαδικτυακής κοινότητας. Αυτή η απόδοση είναι κατά πολύ πολλαπλάσια τη στιγμή που κατά μέσο όρο τα κορυφαία σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα έχουν ανέβει το κατά μέσο όρο περίπου 40%, με τα δύο κορυφαία bitcoin (BTC) και ether (ETH) να κερδίζουν περίπου 25%.

Ωστόσο, το Solana (SOL) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με κέρδη 142%, με την BONK να επωφελείται ίσως από το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το blockchain δίκτυο. Το Avalanche (AVAX) ακολουθεί με 130% καθώς έχει εκτενή διαφημιστική εκστρατεία που περιλαμβάνει ακόμα και πιλοτικά προγράμματα tokenization από την JPMorgan για το Project Guardian.

Το κρυπτονόμισμα BONK βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό του που σημειώθηκε λίγες μέρες τον Ιανουάριο, μετά την οποία είχε σημειώσει πτώση πάνω από 95%. Τα επιτόκια χρηματοδότησης BONK έχουν εκτοξευθεί στην πλατφόρμα Solana perpetual futures DEX Drift με τους επενδυτές να πληρώνουν επιτόκιο πάνω από 1,4% για να διατηρούν θέσεις long. Οι πάροχοι ρευστότητας στο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Orca, αποκομίζουν αποδόσεις περισσότερο από 1% ημερησίως από το επενδυτικό ζεύγος BONK/SOL.

Ωστόσο, το ποσοστό που σημείωσε το BONK μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από τη μικρή κεφαλαιοποίησή του καθώς είχε κεφαλαιοποίηση κάτω από 8 εκατομμύρια δολάρια πριν από την πρόσφατη αύξηση σε 125 εκατομμύρια δολάρια. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ήταν επίσης πολύ χαμηλός, κάτω από 3 εκατομμύρια δολάρια για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Επομένως οποιαδήποτε ξαφνική άνοδος στη δραστηριότητα συναλλαγών θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει το ενδιαφέρον για το κρυπτονόμισμα.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα memecoins, είναι στην πραγματικότητα περισσότερο μια συμβολική ιδέα και το κρυπτονόμισμα δεν παρουσιάζει θεμελιώδη στοιχεία που μπορεί να αιτιολογήσει την αξία του. Οι δημιουργοί του κρυπτονομίσματος διέθεσαν για πρώτη φορά το ήμισυ της συνολικής προσφοράς του κρυπτονομίσματος σε χρήστες του Solana – τα περασμένα Χριστούγεννα – κάτι που έλαβε μεγάλη αποδοχή μετά την κατάρρευση του οικοσυστήματος λόγω της σύλληψης του Sam Bankman-Fried, το οποίο επηρέασε κυρίως το οικοσύστημα Solana.

Source: liberal.gr