Δευτέρα
11.12.2023

Στο κυνήγι του ΦΠΑ για επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς. Η φορολογική συμμόρφωση αυξάνεται και το κενό ΦΠΑ συρρικνώνεται. Μάλιστα η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως όλα δείχνουν θα έχει και συνέχεια.

Το κενό ΦΠΑ από το 23,4% (θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση) το 2019 περιορίσθηκε στο 19,7% το 2020 και πλέον σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Πετραλιά έχει συρρικνωθεί περαιτέρω και βρίσκεται στο 15%. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανακτηθεί 2 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ, ενώ ο περιορισμός τους οδήγησε στην εμφάνιση εισοδημάτων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2026 το κενό ΦΠΑ να περιορισθεί στο μέσο επίπεδο των χωρών της ΕΕ , που σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες μετρήσεις ανέρχεται σε περίπου 9%. H εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα ύψος 2 δισ. ευρώ.

Βέβαια, εάν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα και δεν χρειαζόταν η πανδημία για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ίσως θα είχε κερδηθεί νωρίτερα το στοίχημα για περιορισμό της φοροδιαφυγής. Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση, και ορθά, για το 2024 δεν έχει συμπεριλάβει έσοδα από τη μείωση τη φοροδιαφυγής στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως μάλιστα αναφέρει ανώτατος στέλεχος του υπουργείου, τα ποσά που ενδεχομένως να προκύψουν θα είναι έξτρα και θα βοηθήσουν στη χάραξη της φορολογικής πολιτικής και τη μείωση των φόρων. Ουσιαστικά αποτελέσματα θα έχουν το 2025 και το 2026 σημειώνει ο ίδιος παράγοντας υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επεκταθεί τα POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, τα myData θα λειτουργούν καθολικά και το 2025 θα έχει ξεκινήσει η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Πάντως λίγο τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή και λίγο ο πληθωρισμός εκτινάσσουν τις εισπράξεις το 2023. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού το τρέχον έτος τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 4,57 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Η μεγάλη αυτή αύξηση είναι αποτέλεσμα κυρίως των επιπλέον εσόδων του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τα φυσικά πρόσωπα υπολογίζεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά 953 εκατ. ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα θα καταγράψουν υπερ-έσοδα ύψους 2.02 δισ. ευρώ. Η αύξηση στα νομικά πρόσωπα είναι αποτέλεσμα της φορολόγησης των υπερκερδών αλλά και της έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και της καλύτερης πορείας της οικονομίας που οδήγησε στην αύξηση του τζίρου και των κερδών επιχειρήσεων.

Το 2024 τα έσοδα θα καταγράψουν εκ νέου αύξηση χωρίς όμως την επιβολή νέων φόρων. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο θα καταγράψουν αύξηση έναντι του 2023 ύψους 1,576 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα θα προέλθουν από τον ΦΠΑ (+1,147 δισ. ευρώ). Από το ποσό αυτό τα 550 εκατ. ευρώ είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής κατανάλωσης, τα 350 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό και τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ από τον πληθωρισμό. Από το φόρο εισοδήματος η κυβέρνηση υπολογίζει επιπλέον έσοδα ύψους 739 εκατ. ευρώ.

Πηγή: powergame.gr