Σάββατο
23.10.2021

Στο 1,1 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια από μορατόρια 17 δισ. – Ισχυρή αρωγή από το «Γέφυρα 1»

Ενθαρρυντικά τα σημάδια από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τραπεζών για τους πρώτους έξι μήνες του 2021 μετά την εκπνοή των moratorium, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στο ιδιωτικό χρέος

Νέες επισφάλειες από δάνεια που ήταν σε μορατόριουμ πληρωμών που έληξαν, λίγο πάνω του 1 δισ. ευρώ, βλέπουν οι τράπεζες.

Όπως ανέφερε σε συνέδριο της DDC για τα NPLs, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη, τα σημάδια από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τραπεζών για τους πρώτους έξι μήνες του 2021 μετά την εκπνοή των moratorium είναι ενθαρρυντικά. Τα δάνεια που δεν μπόρεσαν να επανέλθουν σε ομαλή αποπληρωμή ανήλθαν σε μόνο 1,1 δισ. ευρώ, ποσοστό 6,9% των δανείων, ύψους 17 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής πληρωμών και έληξε. Στο καθεστώς αναστολής πληρωμών είχαν μπει 400.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις, οι οποίοι είχαν δάνεια που εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η κυρία Απαλαγάκη εκτίμησε, μιλώντας στο συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ότι η θετική εικόνα από τα δάνεια σε μορατόρια θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα τα νέα κόκκινα δάνεια να μην παρουσιάσουν σημαντική αύξηση. Όπως είπε, το 85% – 90% των δανείων από moratoria που εξέπνευσαν και καλύπτονται από το πρόγραμμα «Γέφυρα», είναι δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα. Επιπλέον, οι δανειολήπτες αυτοί αν δεν είναι συνεπείς με την πληρωμή της μηνιαίας δόσης τους, θα κληθούν να επιστρέψουν την επιδότηση που έλαβαν. Γενικά πάντως, είπε, το να είναι ο οφειλέτης ενήμερος σημαίνει ότι έχει καλή κουλτούρα πληρωμής.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο και αναφερόμενος στην κρατική συμβολή για την ανάσχεση των νέων κόκκινων δανείων, με τα προγράμματα επιδότησης «Γέφυρα», ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης ανέφερε ότι με το «Γέφυρα 1» με το οποίο επιδοτείται η προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουν ενισχυθεί πάνω από 75.000 οφειλέτες. Το 85% αφορά ενήμερους προ πανδημίας δανειολήπτες. Η επιτυχία του προγράμματος οδήγησε στην παράταση της χορήγησης της κρατικής συνεισφοράς για τρεις επιπλέον μήνες, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αναφορικά με το «Γέφυρα 2» για την επιδότηση έως 90% της αποπληρωμής επιχειρηματικών δανείων, ο κ. Κουρμούσης είπε ότι ενισχύθηκαν πάνω από 15.000 επιχειρήσεις.

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στο ιδιωτικό χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι επίκειται η σύσταση Credit Bureau, το οποίο θα καταγράφει το χρέος κάθε πολίτη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και ιδιώτες. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός προληπτικής ειδοποίησης της υπερχρέωσης αποτελεί έργο που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώνει θα διαμορφώνεται το πιστοληπτικό προφίλ των δανειοληπτών.

Διαβάστε ακόμα

Γιώργος Mούχαλης: Από το πρατήριο τσιγάρων, στην επιτυχία των Kiosky’s και στο χρυσό deal με την Delivery Hero

Τα funds πάνε κι έρχονται για νέες μπίζνες στην Αθήνα, οι Βίκινγκς αγοράζουν ελληνικά, ο Φέσσας δεν πουλάει και ο Στάσσης… μελετάει 

Όμιλος Σαρακάκη: Με δυνατές «άμυνες», αλλά και «ουδέν νεώτερον» για τα δάνεια

Πηγή: newmoney.gr