Πέμπτη
22.02.2024

Στην τελική ευθεία το placement της Τράπεζας Πειραιώς – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τράπεζα Πειραιώς, με τις υπόλοιπες τρεις εβδομάδες να αποδεικνύονται ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διαδικασία, αφού θα ξεκαθαρίσει, τόσο το ποσοστό, όσο και ο χρόνος υλοποίησης του placement, με την προηγούμενη έκδοση και έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου.

Πιο αναλυτικά, σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και μολονότι στην ατζέντα φιγουράρουν τα παραδοσιακά, τυπικά μηνιαία θέματα, όπως η ανασκόπηση του προηγούμενου έτους και εκτιμήσεις για το 2024, η παρακολούθηση της πορείας των τραπεζών κ.ο.κ., θεωρείται βέβαιο πως τη συζήτηση θα μονοπωλήσει το επικείμενο placement στην Τράπεζα Πειραιώς. Για το ΤΧΣ, άλλωστε, που έχει ήδη ολοκληρώσει την αποεπένδυση από τις Eurobank και Alpha Bank, ενώ διέθεσε με επιτυχία και το 22% της Εθνικής Τράπεζας (σ.σ. διατηρώντας σε αυτή ακόμη ένα μερίδιο της τάξεως του 18%, το οποίο πιθανότατα θα διατεθεί το προσεχές φθινόπωρο), η έξοδος από την Τράπεζα Πειραιώς είναι το αμέσως επόμενο μεγάλο στοίχημα. Οι επαφές, πάντως, που είχε η διοίκησή του με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου της JP Morgan, αλλά και πέραν αυτού, εγγυώνται την επιτυχία της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, στη συνεδρίαση, η οποία, μάλιστα, θα συνεχιστεί και την Τρίτη, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από την Τράπεζα Πειραιώς.

Αυτά έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη (σ.σ. ένα 10ήμερο νωρίτερα σε σύγκριση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα), με τη διοίκηση να έχει ήδη προϊδεάσει τους επενδυτές για «εκπλήξεις». To 2023, πάντως, η τράπεζα έχει υπερβεί τους στόχους της και αναμένει εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,65 ευρώ, απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 14%, καθαρά επιτοκιακά έσοδα ως προς το ενεργητικό περίπου 2,5% και καθαρά έσοδα από προμήθειες περίπου 0,7%, καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1,6 δισ. ευρώ, δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5% και κεφαλαιακούς δείκτες (συμπεριλαμβανομένης της διανομής μερίσματος πέριξ του 10%) περίπου 13% (CET1) και 17,5% (CAD).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ακολουθήσει η κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου. Σε αυτό θα αναφέρεται ρητά, τόσο το ποσό των μετοχών που βγάζει προς πώληση το ΤΧΣ, όσο και ο χρόνος που θα μείνει ανοιχτό το βιβλίο, η τιμή προσφοράς, η κατανομή ή τυχόν άλλες προβλέψεις, όπως, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) στα πρότυπα της Εθνικής Τράπεζας (σ.σ. υπενθυμίζεται πως το Ταμείο προχώρησε, λόγω της εκρηκτικής ζήτησης, στη χρήση του δικαιώματός του να προσφέρει ένα πρόσθετο 2% στο placement της ΕΤΕ, ανεβάζοντας σε 22% το ποσοστό διάθεσης). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η έγκριση του σχετικού δελτίου θα δοθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, με το placement να εκκινεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλα έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ παραδίδονται μέσα στο 2024 (pics)

Η στάση του Στάσση στο Μαξίμου, το (τελικό) μέτρημα για τον γάμο, η Folli Follie πάει για παραγραφή, ο Πόλσον και οι τράπεζες, η Ελλάδα βλέπει tv (αλλά συνδρομητική)

Ρεύμα: Νέος κύκλος συγκέντρωσης στην αγορά ηλεκτρισμού, στο επίκεντρο και μεγάλοι παίκτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr