Δευτέρα
08.08.2022

Στην κόψη του ξυραφιού: Τα δύο σενάρια για το Bitcoin

Οι αναλυτές διαφωνούν: Μπαίνει σε bearish περιοχή με στόχο τα 26.000 δολάρια, ή σε bullish, με στόχο τα 75.000; Τα «σημάδια»

Από τη Δευτέρα, η τιμή του bitcoin μοιάζει σαν να βρίσκεται επάνω σε έναν ζυγό. Στη διάρκεια της διαπραγμάτευσής του, η τιμή του πέφτει αρκετές φορές κάτω από τις 40.000 δολάρια, αλλά και αρκετές φορές τα ξεπερνά. Και το ερώτημα είναι, φυσικά, πού θα ισορροπήσει τελικά ο «ζυγός».

Τα επικρατέστερα σενάρια σε ό,τι αφορά το μέλλον του –τηρουμένων φυσικά και των αναλογιών που υπάρχουν αναφορικά με τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις της Fed, των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και την πορεία των αγορών- είναι δύο: Το πρώτο, είναι ότι τοβασικό κρυπτονόμισμα μπαίνει σε bearish περιοχή, κατευθυνόμενο προς τα 26.000 δολάρια, ενώ το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για «φάση ανύψωσης» με στόχο τα 75.000 δολάρια.

Σε επίπεδο μήνα, το bitcoin έχει χάσει 13% (συνολική κεφαλαιοποίηση 1,89 τρισ. δολάρια) και βρίσκεται «καθ οδόν» για να φτάσει το σημείο που αποκαλείται “bearish flag”. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το σημείο στήριξης είναι τα 37.582 δολάρια, κάτω από τα οποία είναι το χαμηλότερο σημείο του flag στα 36.700. Αν «σπάσει» αυτό το σημείο, τότε το bitcoin ενδεχομένως να οδεύει προς τα 26.000 δολάρια.

Άλλοι αναλυτές αναφέρουν πως, παρά τις βραχυπρόθεσμου επιπέδου ανόδου της τιμής, όσο το κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται κάτω από τα 50.000 δολάρια, θα είναι ευάλωτο σε ένα αρνητικό momentum, το οποίο είναι παρόμοιο με ό,τι είχε συμβεί στη bear market των κρυπτονομισμάτων, το 2018.

Ο CEO της deVere Group, Nigel Green, ωστόσο, διαφωνεί και προβλέπει ότι το bitcoin θα ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη, οδεύοντας προς νέα ιστορικά υψηλά –αυτά των 75.000 δολαρίων- ως το τέλος του έτους. Όπως εξηγεί, «υπάρχει μια αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η BoE και η ΕΚΤ, δεν θα καταφέρουν να πετύχουν μια μαλακή προσγείωση, να ελέγξουν δηλαδή τον πληθωρισμό αποφεύγοντας μια ύφεση. Τώρα, το bitcoin θεωρείται risk asset, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει ξανά (…).  Όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να καίει τους επόμενους μήνες, η τιμή του bitcoin θα υποστηριχθεί από επενδυτές που αναζητούν να προστατεύσουν τη δύναμή τους, μετακινούμενοι από το χρήμα σε value investments».

Ο Green εξηγεί ότι είναι τρεις οι λόγοι για τους οποίους το bitcoin θεωρείται πια αξιόπιστο:Η περιορισμένη παροχή του, αφού το γεγονός ότι θα υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoins σημαίνει ότι η υψηλότερη ζήτηση θα ωθήσει ανοδικά τις τιμές. Δεύτερο, η ευκολία στην προσβασιμότητά του και τρίτο, η αντοχή του στο χρόνο που θα προσελκύει περισσότερη ζήτηση, όσο περνά ο καιρός.

Έτσι, καταλήγει ο Green, παραμένει ultra-bullish στο Bitcoin, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση το σενάριο για το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα είναι να γίνουν ισχυρότερα. Συνεπώς, αναμένουμε το bitcoin να ανακάμψει από την παρούσα φάση κατάρρευσης και να χτυπήσει καινούρια ιστορικά υψηλά των 75.000 δολαρίων ως το τέλος του 2022».
Source: Γιάννης Καραγεωργίου για το newmoney.gr