Κυριακή
23.01.2022

Στην EVO Payments το 51% των POS της ΕΤΕ έναντι 158 εκατ. ευρώ

Τα «χέρια» με την EVO Payments για την πώληση του 51% του τομέα acquiring των καρτών έδωσε η Εθνική Τράπεζα, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 158 εκατ. ευρώ – Οι κινήσεις των άλλων τραπεζών

Τα «χέρια» με την EVO Payments για την πώληση του 51% του τομέα acquiring των καρτών έδωσε η Εθνική Τράπεζα, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 158 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διεθνή μέσα η ΕΤΕ θα κάνει spin off τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, με την αμερικανική εταιρεία να αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό, ενώ, παράλληλα, τα δύο μέρη θα συνάψουν μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία στο κομμάτι των υπηρεσιών αποδοχής καρτών και διεκπεραίωσης πληρωμών. «Η οικοδόμηση της σχέσης μας με την EVO είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ελκυστικές ευκαιρίες που έχουν οι πληρωμές στην αγορά. Είμαστε εξίσου στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσουμε αυτή τη συμμαχία και να αξιοποιήσουμε την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία πληρωμών της EVO, καθώς βελτιώνουμε τα προιόντα και τις υπηρεσίες στον τομέα του acquiring των καρτών, αυξάνοντας την αξία των επιχειρήσεων – πελατών μας», τόνισε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή την δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου του 2021 της τράπεζας, υπογράμμιζε πως το deal δεν γίνεται για λόγους ενίσχυσης των κεφαλαίων. «Η αξία της συμφωνίας με την EVO Payments είναι περισσότερο σημαντική ως προς την συμμαχία και λιγότερο για τα κεφάλαια. Η Εθνική Τράπεζα θα ελέγχει πέριξ του 50% της κοινής εταιρείας που θα συσταθεί και αυτό θα αποφέρει οφέλη και έσοδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους παίχτες σε αυτό τον τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε το διεθνές μας αποτύπωμα στην Ελλάδα, δημιουργώντας μία μακροπρόθεσμη συμμαχία με την ΕΤΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της EVO, James G. Kelly, για να προσθέσει: «Η Εθνική Τράπεζα θα είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης, καθώς φέρνουμε τις λύσεις μας στην αγορά και αυξάνουμε την αποδοχή των καρτών. Η αναγνωρισημότητα του brand της τράπεζας στην αγορά και η σημαντική πελατειακή της βάση θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας, καθώς συνεργαζόμαστε για να έχουμε ισχυρή αύξηση εσόδων».

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το 2022.

Οι κινήσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες

Όπως έγραφε το newmoney σε πρόσφατο δημοσίευμά του, η μία μετά την άλλη οι συστημικές τράπεζες έχουν κλείσει συμφωνίες με εταιρείες μεγαθήρια που κατέχουν ηγετική θέση στις υπηρεσίες πληρωμών παγκοσμίως για την πώληση του κλάδου των POS, προσδοκώντας από τις συναλλαγές σημαντικά οφέλη, τα οποία θα προσμετρηθούν στους κεφαλαιακούς δείκτες. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν εκείνη που γνωστοποίησε πρώτη την πρόθεσή της να αποεπενδύσει από τον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (Piraeus Bank Merchant Acquiring), υπογράφοντας σχετική συμφωνία με την Euronet Worldwide, ενώ στρατηγική συνεργασία με την Worldline για την αποδοχή υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών υπέγραψε και η Eurobank, με την αποτίμηση του 100% της εν λόγω μονάδας να υπολογίζεται σε 320 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Alpha Bank προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Nexi για τον κλάδο του Merchant Acquiring (Project Prometheus), που, σύμφωνα με την διοίκηση αναμένεται να προσθέσει 45 μονάδες στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Διαβάστε ακόμη

Έμα Ραντουκάνου: Οι «χρυσές» χορηγίες των Tiffany’s, Dior, Evian και η σύγκριση με τη Σαράποβα (pics)

Νέους μπελάδες στους ιδιοκτήτες φέρνει η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα ακίνητα

Οι Αμερικανοί αγοράζουν από την Εθνική και… από τον Πατέλη, το Υπερταμείο πουλάει αεροδρόμια, η Ιντρακάτ αποκτά νέους μετόχους 

 

 

 

Πηγή: newmoney.gr