Κυριακή
21.07.2024

Στην έκδοση ομολόγου Tier I προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς – Στόχος η άντληση 400 εκατ. ευρώ

Στην έκδοση χρεογράφων Additional Tier 1, ύψους έως 400 εκατ. ευρώ, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς -σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα- ολοκληρώνοντας ακόμη μία πρωτοβουλία για την περαιτέρω κεφαλαιακή της θωράκιση

Στην έκδοση χρεογράφων Additional Tier 1, ύψους έως 400 εκατ. ευρώ, προχωρά -εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα- η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκληρώνοντας ακόμη μία πρωτοβουλία για την περαιτέρω κεφαλαιακή της θωράκιση.

Πιο αναλυτικά, η διοίκηση της τράπεζας είχε ανακοινώσει την έκδοση υβριδικού ομολόγου AT1, στο πλαίσιο του προγράμματος Sunrise, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν υπέρτερη του σχεδιασμού (σ.σ. «άγγιξε» το 1,38 δισ. ευρώ), το ομόλογο δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα από 300 έως 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Χρήστος Μεγάλου, παρακολουθούσε εδώ και καιρό την αγορά, αναμένοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή, προκειμένου να… πατήσει το κουμπί.

Το deal φέρεται να έκλεισε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, κατόπιν σχετικών συναντήσεων που είχε στο Λονδίνο.

Όπως είχε γράψει το newmoney, η ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης συνδέεται και με την ανάγκη συμμόρφωσης με την οδηγία MREL (Minimum Required Eligible Liabilities).

Αυτή προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών να πληρούν μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) με την έκδοση επαρκών χρηματοοικονομικών μέσων (π.χ. ομόλογα Tier II, AT1 κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να διαγραφούν ή και να απομειωθούν προς απορρόφηση ζημιών ή/και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τις λεγόμενες Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, το  οποίο υποχρεούνται να καλύψουν εντός των επόμενων τεσσάρων με πέντε ετών.

Έτσι, μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ που επέτρεψε στην τράπεζα αφενός, να… γεμίσει τα ταμεία της και αφετέρου, να εμπλουτίσει το μετοχολόγιό της με μερικά από τα πιο ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η διοίκηση ολοκληρώνει ακόμη μία κίνηση προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ισολογισμού της.

Διαβάστε ακόμα  

Χαλάρωση μέτρων: Παράταση αγωνίας για δεξιώσεις – Δύο τα σενάρια για γάμους και βαπτίσεις 

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτά είναι τα «SOS» στην αγορά εργασίας – Οι νέες γονικές άδειες 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Από ποιους και γιατί απειλείται ο πλανήτης

Πηγή: newmoney.gr

Array