Σταϊκούρας: Υπάρχει κίνδυνος να κυλήσει πάλι η χώρα στα μνημόνια – Χρειάζεται δημοσιονομική σύνεση (vid)

Tον κίνδυνο να ξανακυλήσει η χώρα στα μνημόνια, αν δεν υπάρξει δημοσιονομική σύνεση επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κι έριξε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το πρόγραμμα του.

«Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 38 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Υπάρχει κίνδυνος να κυλήσει και πάλι η χώρα στα μνημόνια ανάλογα με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει. Σήμερα, η χώρα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι η Ιταλία. Και αυτό γιατί υπάρχει αξιοπιστία και σοβαρότητα στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Όταν ο Τσίπρας λέει ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες παιδείας και υγείας, αυτά είναι μόνα τους πάνω από 9 δισ. ευρώ. Αποφεύγουν την κοστολόγηση. Ή με αοριστίες ισχυρίζονται ότι από κάπου θα έρθουν δισ. για να καλύψουν το δημοσιονομικό κόστος», είπε ο κ. Σταϊκούρας στον Σκάι, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ρεαλιστικό και καλύπτει όλη την ελληνική κοινωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από 80 δισ., είναι 83 δισ. ευρώ. Ως απάντηση στον κ. Τσίπρα που λέει ότι κάθε τρεις μήνες αλλάζουμε την κοστολόγηση των μέτρων του… Δεν αλλάζουμε την κοστολόγηση των μέτρων. Προσθέτει μέτρα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο λογαριασμός».

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η πρότασή μας. Όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θεσμοθετήσαμε το ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια στελεχώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ανεξάρτητο συμβούλιο υποχρεώνεται πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού να κάνει έκθεση επί των στοιχείων. Εμείς προτείνουμε, μετά τις εκλογές, να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα ώστε αυτό το ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο να υποχρεούται να κάνει κοστολόγηση των προγραμμάτων πριν από τις εκλογές, όπως γίνεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες».

«Εμείς, έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς τους θεσμούς ώστε να κάνουν ορθή, ορθολογική αξιολόγηση και οι πολίτες να έχουν πλήρη και αντικειμενική εικόνα της κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «όχι μόνο κοστολογήθηκαν αλλά εντάσσονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας που απέστειλε το υπ. Οικονομικών στην ευρωπαϊκή επιτροπή, όπως όλες οι χώρες της Ε.Ε. Άρα, εμείς λογοδοτούμε για το πρόγραμμά μας εντός και εκτός Ελλάδας και κοστολογείται από τους θεσμούς. Από πέρυσι το καλοκαίρι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς κανονικότητας, αφού έχει εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που είχε μπει από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε ακόμη  

Μεγάλο gala για τον Κάρολο στην Αθήνα – Οι εφοπλιστές, το dinner και οι βασιλικοί πίνακες που πωλούνται χιλιάδες ευρώ 

Κέντρο Αθηνών: «Τραγουδάει» ξανά στην πλατφόρμα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (pic)

«Χρυσάφι» στον Αστέρα Βουλιαγμένης βρήκαν οι Άραβες επενδυτές  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr