Πέμπτη
02.02.2023

Σταϊκούρας: Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί

Για τα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες, αλλά και τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση μίλησε στην τηλεόραση ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Απλώσαμε ένα δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να τα υλοποιούμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όταν θα δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα λαμβάνεται απόφαση για κάποια πρόσθετα μέτρα.

Αναφορικά με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί».

Όπως είπε, τα μέτρα που βλέπει τώρα ο πολίτης στο πορτοφόλι του είναι 3 δισ. ευρώ και αναφέρθηκε στην κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, ενώ επισήμανε τη βοήθεια για τα τρόφιμα ύψους 650 εκατ. ευρώ που θα δοθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξήσεις που παρατηρούνται στον τομέα τροφίμων, γεγονός που όπως είπε αφορά όλη την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τους μισθούς, είπε ότι ειδικά για τον κατώτατο μισθό, η θέση του ΥΠΟΙΚ με τα σημερινά δεδομένα είναι ότι η αύξηση πρέπει να είναι γενναία και ρεαλιστική.

Υπάρχουν προτεραιότητες στα μέτρα στήριξης. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλα. Τα εισοδηματικά μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και τα φορολογικά θα πρέπει να είναι διευρυμένα.

Η οικονομία μας είναι καλύτερα από άλλων κρατών στην Ευρώπη

Όπως είπε, το 2023 ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 5% στη χώρα μας.

Το δημόσιο χρέος δεν μας απασχολεί, είπε επίσης. Μειώθηκε κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες, οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες να πέσουν στο μισό και έχουμε χτίσει τα πιο ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα στην ΕΕ – περίπου 38 δισ. ευρώ. Το λεγόμενο «μαξιλάρι» είναι αποτέλεσμα των λελογισμένων εξόδων στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Εχουμε διπλάσιο ΑΕΠ σε σχέση με την Ευρώπη καθώς και ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

«Market pass»: Διπλές και τριπλές πληρωμές τον Μάρτιο

 

Πηγή: newmoney.gr