Σάββατο
30.09.2023

Σταϊκούρας: Οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ

«Υπάρχει αναγκαιότητα η πολιτεία να δει ξανά τις υποδομές της. Να δει τις υποδομές της με όρους υψηλής ανθεκτικότητας, γιατί τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται σε συχνότητας και θα είναι ακόμα πιο ακραία» τόνισε σε συνέντευξή του στο ΟPEN, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο οποίος υποστήριξε πως τα έργα που ενισχύθηκαν μετά τον Ιανό «άντεξαν».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το φαινόμενο ήταν ακραίο και φαινόμενα που εμφανίζεται μια φορά τα 1000 χρόνια. «Μετά τον Ιανό εκεί στην περιοχή έπρεπε να γίνουν κάποια έργα. Τα έργα 150.000.000 που έγιναν άντεξαν. Υπάρχουν έργα που έγιναν πριν πολλά χρόνια και πρέπει να ελέγξουμε την στατικότητά τους. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα αντιπλυμμυρικά έργα με λογική θωράκισης ακραίων φαινομένων 1000 ετών».

Όσο για τις ευθύνες ο ίδιος παραδέχτηκε: «Χρειάζεται καλύτερος έλεγχος και κατανομή ευθυνών ώστε να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας. Ένα μέρος των αντιπλημμυρικών έργων, δε, θα περάσουν υπό την ευθύνη της κεντρικής διοίκησης».

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο καλύτερη η κατάσταση της Εθνικής»

Για το άνοιγμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης ανέφερε: «ξεκινήσαμε από ένα πρόβλημα που εκτείνονταν σε μία απόσταση 3χλμ, χθες περιορίστηκε σημαντικά. Χθες είχα κάνει δηλώσεις ότι θα άνοιγε χθες η Εθνική Οδός, τελικά άνοιξε μια λωρίδα. Θα επιδιώξουμε τις επόμενες ημέρες και ώρες να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο την κίνηση. Εκτιμήσει δεν μπορώ να σας κάνω, αλλά φαίνεται να ομαλοποιείται η κατάσταση και εκτιμώ ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι ακόμα καλύτερη η κατάσταση στη συγκριμένη περιοχή».

«Μήνες θα πάρει η αποκατάσταση στον σιδηρόδρομο»

Ερωτώμενος για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και θα πάρουν χρόνο. «Η γραμμή με την μορφή που γνωρίζαμε πριν περίπου 20 ημέρες εκτιμώ ότι θα πάρουν πάρα πολλούς μήνες να επιδιορθωθεί. Οι εκτιμήσεις του κόστους υπερβαίνουν και τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Είναι τεράστιες οι ζημιές. Η σύμβαση 717 δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Τα χρήματα θα είναι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση» είπε.

Διαβάστε επίσης

Παπουτσάνης: Διανομή προσωρινού μερίσματος €0,03/μετοχή

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ‘SUPER JET’ για τη διάσωση στο λιμάνι της Μήλου

Μουζάκης: Τις επόμενες μέρες η καταγραφή των ζημιών στο εργοστάσιο εκκόκκισης βάμβακος και συναφών δραστηριοτήτων

Πηγή: mononews.gr