Σάββατο
02.12.2023

Stablecoin: Tο roller coaster με Tether και USDC

Αντίθετες πορείες στην αγορά stablecoins για Tether (USDT) και USDC τους τελευταίους 12 μήνες. Από τον Νοέμβριο του 2022, όταν η αγορά crypto κλυδωνίστηκε από το σκάνδαλο του FTX, το Tether έχει προσθέσει 22 δισ. δολάρια στη συνολική του κεφαλαιοποίηση, καθώς συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των εμπόρων, την ώρα που το USDC έχει χάσει 21 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Coin Metrics, το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο με «κλειδωμένη» ισοτιμία έναντι του δολαρίου, έχει ανεβάσει την κεφαλαιοποίησή του σε νέο ιστορικό υψηλό την τρέχουσα εβδομάδα, ήτοι 87,48 δισ. δολάρια. Επίσης, τα στοιχεία από την πλατφόρμα blockchain Santiment δείχνουν ότι υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των συναλλαγών USDT σε άνω των 100.000 δολαρίων (από 40.000) σε εβδομαδιαία βάση. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει να παρατηρηθεί από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η κρίση με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ είχαν ωθήσει το Bitcoin στις 29.000 δολάρια (από τις 21.000) σε μια σαφή στροφή των traders προς τα κρυπτονομίσματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου η διαθέσιμη ποσότητα USDT της Tether είχε σημειώσει άλμα 24,7% στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Αναλυτές κρυπτογράφησης επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα Tether στα ανταλλακτήρια crypto υποδηλώνει συχνά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών να βρουν τρόπο έκθεσης στην αγορά κρυπτογράφησης.

Μείωση 45% του stablecoin USDC από τις αρχές του 2023

Στον αντίποδα το USDC της Circle δεν έχει καταφέρει να βρει σταθερότητα κατά τη διάρκεια του 2023, αδυνατώντας να αποκτήσει την απαραίτητη δυναμική που θα το ωθήσει σημαντικά προς τα πάνω στην αγορά των stablecoins.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κορύφωση στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2022, η κεφαλαιοποίηση του USDC άρχισε να μειώνεται σταθερά, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία και το 2023. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά, το stablecoin USDC έχει χάσει το 45% της αξίας του. H τρέχουσα κεφαλαιοποίηση κινείται λίγο πάνω από τα 24 δισ. δολάρια.

Γιατί ανεβαίνει το Tether στην αγορά των stablecoins

Η χρηματιστηριακή αξία του Tether, στις αρχές του 2023, βρισκόταν στα 66 δισ. δολάρια, ακολουθώντας στη συνέχεια ανοδική πορεία και πετυχαίνοντας να αυξήσει την τιμή του κατά 32%. Η ανάπτυξη… ρεκόρ του Tether οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ζήτηση για το συγκεκριμένο stablecoin στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Βραζιλίας, όπου το USDT αντιπροσωπεύει το 80% όλων των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Επίσης, η συγκρατημένη αισιοδοξία για έγκριση στις ΗΠΑ του πρώτου spot Bitcoin ETF έδωσε επιπλέον πόντους στο Tether.

Τα stablecoins θεωρούνται από αρκετούς επενδυτές ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, καθώς η αξία τους είναι ουσιαστικά «κλειδωμένη» με ισχυρά νομίσματα, όπως είναι το δολάριο.

Source: powergame.gr