Στα 1.226 ευρώ ο μέσος φόρος εισοδήματος

Υψηλότερους φόρους καλούνται να πληρώσουν πολλοί φορολογούμενοι, καθώς από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει αύξηση 27% για έναν στους τρεις με χρεωστικό εκκαθαριστικό αφού σημειώνει ανέβηκε στα από τα 966 ευρώ πέρυσι, στα 1.226 ευρώ.

Μάλιστα η φετινή εφορία αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί εξακολουθεί να είναι μεγάλος και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι 900.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις δηλώσεις τους, ενώ σε 27 ημέρες λήγει η δεύτερη παράταση. Πάντως οι δηλώσεις που έχουν περάσει στο Taxis ανέρχονται σε 5,5 εκατ. ενώ πέρυσι έφτασαν τα 6,4 εκατ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που περιμένουν να τελειώσουν οι διακοπές για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μιας και η παράταση λήγει στις 30 Αυγούστου. Οι 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, ο οποίος προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης παραμένουν ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μετά την προθεσμία θα πρέπει να γίνει εξόφληση των δύο πρώτων δόσεων έως τις 31 Αυγούστου. Η έκπτωση της τάξης του 3% χορηγείται με την εφάπαξ εξόφληση έως την ίδια ημερομηνία.

Για την ώρα, από τις 5.507.148 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, οι 1.855.647 (32,24%) είναι χρεωστικές, δηλαδή προέκυψε οφειλή φόρου. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,276 δισ. ευρώ, ενώ σε 1.226 ευρώ από 966 ευρώ το 2021 (αύξηση 27%) και 1.111 ευρώ το 2020 (αύξηση 10,3%) ανέρχεται ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν.

Επιπλέον, πιστωτικές είναι οι 747.319 δηλώσεις (13,57%). Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσόν ανέρχεται σε 403 ευρώ ή 301,3 εκατ. ευρώ συνολικά.

Τέλος σημειώνεται ότι από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση προκύπτει ότι τα υπόλοιπα 2.873.629 εκκαθαριστικά, δηλαδή το 52,18% του συνόλου των δηλώσεων, είναι μηδενικά, δηλαδή δεν προκύπτει οφειλή ή επιστροφή φόρου.

Εφόσον η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές, έως τις 30 Αυγούστου οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης χωρίς να τους επιβληθεί κάποια ποινή ή κυρώσεις. Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ λοιπόν οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.

Πιο συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην Εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη, για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι αναγκαίο να συμπληρωθούν όλοι οι κωδικοί από την αρχή, αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις.

Πηγή: powergame.gr