Παρασκευή
19.07.2024

Στ. Καλαφάτης: «Η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελούν τις βασικές αρχές για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας»

«Η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελούν τις βασικές αρχές  για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ήδη ενεργειακό και συγκοινωνιακό κόμβο. Επεκτείνουμε και εμβαθύνουμε αυτόν τον ρόλο. Με επενδύσεις σε νέες υποδομές, όπως η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα, ο κάθετος αγωγός σύνδεσης με τη Βουλγαρία, η λειτουργία του TAP. Με νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ. Αλλά και στη διάδοση του φυσικού αερίου με νέα δίκτυα»,  τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Πράσινη Επιχειρηματικότητα στα Logistics» που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος.

Και υπογράμμισε: «Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που έχουμε δρομολογήσει, έχει ως προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή τη δημιουργία νέου πλούτου για όλους, με φιλικό περιβαλλοντικό τρόπο, που θα ενισχύει γρήγορα την κοινωνία και θα φροντίζει παράλληλα για τις επόμενες γενιές. Στοχεύει στην αειφορία, με παράλληλη προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που ήδη οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους και οι επιχειρήσεις στη δουλειά τους. Και έρχονται πολλά ακόμη».

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Οργάνωση και Επιχορήγηση Δράσεων Προώθησης της Πράσινης Επιχειρηματικότητας μέσω Καινοτόμων Δράσεων στη Μακεδονία και Θράκη», που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι

Όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε την εντολή από τον Ελληνικό λαό για να κυβερνήσει, είχε δώσει μια υπόσχεση στηριγμένη στο όραμα και το πρόγραμμά της: Να επιστρέψουμε γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης μετά από 10 χρόνια αιματηρών θυσιών. Ωστόσο, βρήκαμε μπροστά μας μια πανδημία που κανείς δεν περίμενε. 

Το σχέδιο που είχαμε για την Ανάπτυξη, αναγκαστικά μετατράπηκε σε σχέδιο για την Επόμενη Μέρα. Δεν παύει, όμως, η στόχευσή του να είναι η μετεξέλιξη μιας σύγχρονης Ελλάδας, μιας χώρα που βασίζεται στις δυνάμεις των ανθρώπων της για να προχωρήσει μπροστά. 

Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που έχουμε δρομολογήσει, έχει ως προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή τη δημιουργία νέου πλούτου για όλους, με φιλικό περιβαλλοντικό τρόπο, που θα ενισχύει γρήγορα την κοινωνία και θα φροντίζει παράλληλα για τις επόμενες γενιές. Στοχεύει στην αειφορία, με παράλληλη προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που ήδη οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους και οι επιχειρήσεις στη δουλειά τους. Και έρχονται πολλά ακόμη.

Δραστηριοποιείστε σ΄έναν τομέα όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που οδηγεί σε πράσινες πρακτικές, σας οδηγεί βήματα μπροστά. Στην πορεία σας αυτή, θα μας βρείτε συμπαραστάτες. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν στόχο τις πράσινες πρακτικές και πολιτικές.

Η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελούν τις βασικές αρχές  για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ήδη ενεργειακό και συγκοινωνιακό κόμβο. Επεκτείνουμε και εμβαθύνουμε αυτόν τον ρόλο. Με επενδύσεις σε νέες υποδομές, όπως η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα, ο κάθετος αγωγός σύνδεσης με τη Βουλγαρία, η λειτουργία του TAP. Με νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ. Αλλά και στη διάδοση του φυσικού αερίου με νέα δίκτυα.

Προωθούμε τις συνδυασμένες μεταφορές. Με αναβάθμιση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης. Με σιδηροδρομικά και οδικά έργα ουσίας, που φέρνουν κοντά τη Μεσόγειο με τη βαλκανική ενδοχώρα και την Ευρώπη.

Στα βήματά σας θα μας βρίσκετε στο πλευρό σας. Γιατί πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη στηρίζουμε, όπως φάνηκε με τα ειδικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μέσα στην Πανδημία. Προωθούμε λύσεις ΣΔΙΤ, όπου αυτό είναι εφικτό. Με ΣΔΙΤ θα προχωρήσουν και οι κατασκευές των κάθετων αξόνων από τη Δράμα και από την Έδεσσα. Για πιο εύκολες μεταφορές, για λιγότερο κόστος, για μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Μιλάμε με πράξεις. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες σας που έχουν θετικό πρόσημο, όπως αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση.

Εύχομαι καλή επιτυχία.

Πηγή: metalignitiki.gr

Array