Δευτέρα
11.12.2023

Spot Bitcoin ETF: Ώρα αποφάσεων για τη SEC

Τελειώνουν τα περιθώρια για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για να βγάλει την ετυμηγορία της σε σειρά αιτήσεων για spot Bitcoin ETF. Αναλυτές του Bloomberg θεωρούν πιθανό κατά 90% ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου η SEC θα έχει ανάψει το «πράσινο» φως για το πρώτο αμοιβαίο διαπραγματεύσιμο κεφάλαιο στην αγορά spot με έκθεση στο Bitcoin.

Θεσμικοί επενδυτές, όπως η BlackRock και η Fidelity, έχουν υποβάλει αίτηση στη SEC για ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) σε Bitcoin στην spot αγορά των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει δώσει άδεια σε ETF, με έκθεση σε Bitcoin και Ethereum, τα οποία βασίζονται όμως σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).

Για αρκετούς αναλυτές κρυπτογράφησης ενδεχόμενη έγκριση ενός παρόμοιου επενδυτικού προϊόντος στην spot αγορά θα συνοδευτεί από… ούριο άνεμο στην αγορά crypto, καθώς θα επιτρέψει σε πολλούς θεσμικούς «παίκτες» αλλά και μικροεπενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin χωρίς να κατέχουν το συγκεκριμένο κρυπτογραφικό περιουσιακό στοιχείο. Αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ υπάρχουν 12 εκκρεμείς αιτήσεις για spot Bitcoin ETF. Η Matrixport προβλέπει εκτόξευση του Bitcoin πάνω από τις 56.000 δολάριασε περίπτωση που η SEC εγκρίνει την αίτηση της BlackRock.

Εξελίξεις με spot Bitcoin ETF στις ΗΠΑ μέχρι τις 17 Νοεμβρίου

Σε πρόσφατη έκθεσή του οι αναλυτές κρυπτογράφησης του Bloomberg, James Seyffart και Eric Balchunast, αφήνουν ένα ανοιχτό παράθυρο για σημαντικές εξελίξεις από τη SEC το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 με 17 Νοεμβρίου. Ανάμεσα στις 12 εκκρεμείς αιτήσεις είναι και το αίτημα της Grayscale να μετατρέψει το δημοφιλές επενδυτικό προϊόν GBTC (Grayscale Bitcoin Trust) σε αμοιβαίο διαπραγματεύσιμο κεφάλαιο, το οποίο θα διαπραγματεύεται στην αγορά spot των ΗΠΑ. Μετά τη δικαστική νίκη της στις 29 Αυγούστου, η οποία έστειλε το Bitcoin στη ζώνη των 30.000 δολαρίων, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να το πετύχει, καθώς η φαρέτρα της SEC αδειάζει ολοένα και περισσότερο από νομικά επιχειρήματα.

Η αυξανόμενη πίστη στην πιθανή έγκριση ενός Bitcoin ETF έχει συμβάλει σε ένα κύμα αισιοδοξίας εντός της αγοράς κρυπτογράφησης. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%, δίνοντας σημαντική ενίσχυση και στα altcoins. Αναλυτές κρυπτογράφησης έχουν προβλέψει ότι η εισαγωγή ενός spot Bitcoin ETF θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις μεταξύ 50 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή η εισροή κεφαλαίων έχει τη δυνατότητα να επιφέρει ουσιαστικό μετασχηματισμό στη δυναμική της αγοράς του Νο1 κρυπτονομίσματος, την ώρα που ενδεχόμενα «καλά» νέα από τη SEC, ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο και για τα αντίστοιχα επενδυτικά προϊόντα με έκθεση στον Αιθέρα στην αγορά crypto των ΗΠΑ.

Source: powergame.gr