Σάββατο
28.01.2023

Σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ η μετοχή της Credit Suisse – 13 σερί πτωτικές συνεδριάσεις

Δίχως φρένα συνεχίζεται η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse, η οποία υποχωρεί για 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις, σημειώνοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 1989, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.  

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης διολισθαίνει την Πέμπτη κατά ακόμη 5,5% και κατακρημνίζεται στα 2,67 φράγκα, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.  

Άλλωστε, μέσα στις τελευταίες ημέρες (από τις 23 Νοεμβρίου), οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν το 20% ή αλλιώς τα 2,7 δισ. φράγκα. Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική κάμψη καθορίζεται στο 66%. 

Οι μαζικές εκροές συνδέονται άρρηκτα με τις προβλέψεις για το δ’ τρίμηνο του 2022. Πρόσφατα, η διοίκηση της ιστορικής τράπεζας έκανε γνωστό ότι οι ζημιές θα φθάσουν το 1,5 δισ. φράγκα, καθώς από την 1η Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου οι πελάτες «σήκωσαν» και απέσυραν κεφάλαια αξίας 84 δισ. φράγκα.    

Τα εν λόγω κεφάλαια αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών υπό διαχείριση assets της τράπεζας, αλλά και το 10% των assets του τμήματος διαχείρισης πλούτου. «Οι εκροές έχουν περιοριστεί από τα αυξημένα επίπεδα του Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν αντιστραφεί» διευκρίνισε η διοίκηση.    

Ας σημειωθεί ότι η ελβετική τράπεζα βρίσκεται σε φάση εκ βάθρων αναδιάρθρωσης, με τη διοίκηση του Ούλριχκ Κόρνερ να προσπαθεί να διασώσει ό,τι διασώζεται, έπειτα από μια περίοδο διαδοχικών σκανδάλων, απώλειας πελατών, εκροής κεφαλαίων και ζημιογόνων αποτελεσμάτων.    

Έλλειμμα εμπιστοσύνης 

Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. φράγκα, την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025, αλλά και την πώληση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων (μονάδα τιτλοποίησης κ.α.).  

Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, κάτι το οποίο απαιτεί πολλή και επίπονη προσπάθεια. «Η Credit Suisse χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη το ταχύτερο δυνατό. Αλλά είναι ευκολότερο να το λες, παρά να το κάνεις» σχολιάζει ο Ανδρέας Βεντίτι, αναλυτής της Bank Vontobel.     

Σύμφωνα με τον Κόρνερ, η τράπεζα θα επιστρέψει σε κερδοφορία από το 2024. Μια εκτίμηση, όμως, την οποία αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να αμφισβητήσουν, θεωρώντας ότι το έτος επιστροφής στα κέρδη θα είναι το 2025.     

Διαβάστε επίσης

Οι τρεις “dates” του Μητσοτάκη, η βουτιά της Intralot, οι επόμενες κινήσεις της Παγκρήτιας, ο ευλαβικός τραπεζίτης και ο πίνακας της Dogus 

Mood-food: Μία είναι η βιταμίνη για νεανικό και υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διάσημη γιατρό του Harvard

Meydan: Η εγκαταλελειμμένη πόλη των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ντουμπάι (vid)

Πηγή: newmoney.gr