Σάββατο
07.09.2024

Smart Countries Convention: H «έξυπνη» ψηφιακή Ελλάδα πήγε Βερολίνο

Η Ελλάδα ήταν για πολλές δεκαετίες διάσημη (και) για την παροιμιώδη ελληνική γραφειοκρατία. Μια δαιδαλώδης δημόσια διοίκηση, με χρονοβόρες διαδικασίες και πάμπολλους τόνους χαρτιού και μελάνης. Σφραγίδες επί σφραγίδων στα έγγραφα και συνυφασμένη με μεγάλες ουρές στα γκισέ. Μετά τα τραυματικά χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα κάνει εδώ και καιρό τα δικά της βήματα προς το μέλλον. Με πρώτες επιτυχίες, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, τουλάχιστον στο σύνθετο πεδίο της ψηφιοποίησης όλου του φάσματος της δημόσιας διοίκησης.

Ένα εγχείρημα, το οποίο ακόμη και χώρες όπως η προηγμένη τεχνολογικά Γερμανία δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν, δίνοντας αγώνα με χρόνιες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.

Τις πολυάριθμες και κατά γενική ομολογία εύχρηστες ηλεκτρονικές εφαρμογές στα πεδία της δημόσιας διοίκησης, της δημόσιας υγείας, της φορολογίας ή της εκπαίδευσης παρουσίασε στο Βερολίνο μετά από γερμανική πρόσκληση ο Έλληνας υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, πρώην δήμαρχος Τρικάλων που έγινε γνωστός και στη Γερμανία μέσω ρεπορτάζ για το success story της ψηφιοποίησης στην πόλη του, γνωστό και ως e-Trikala.

Τι μπορεί να μάθει η Γερμανία και η Ευρώπη απ’ την Ελλάδα

Hλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, ψηφιακός σχεδιασμός της εμβολιαστικής εκστρατείας την περίοδο της πανδημίας, βραβευμένη διεθνώς ψηφιακή πλατφόρμα για προληπτικές μαστογραφίες στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, e-diplomas, e-parents…

Μερικά μόνο από τα ελληνικά παραδείγματα ψηφιακού κράτους, της «νέας φωτεινής πλευράς της Ελλάδας, μιας χώρας που αποφάσισε να αλλάξει τις ψηφιακές της υποδομές, ψηφιακές πολιτικές και κυρίως τον τρόπο σκέψης της», σύμφωνα με την παρουσίαση του Έλληνα υπουργού.

Τι όμως θα μπορούσε να επιδείξει η Ελλάδα ως απτό παράδειγμα πετυχημένης ψηφιοποίησης στη Γερμανία αλλά και την ΕΕ -γνωστή επίσης για τα ατέλειωτα γραφειοκρατικά γρανάζια της;

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

 

Πηγή: newmoney.gr

Array