Πέμπτη
21.10.2021

Smart app Google: Ελληνίδα στην ομάδα που προβλέπει βροχή σε δύο ώρες

Το σύστημα πρόγνωσης έχει τροφοδοτηθεί με στοιχεία από βροχοπτώσεις και δεδομένα ραντάρ των προηγούμενων ετών, ενώ όπως έδειξαν οι σχετικές δοκιμές, στις προγνώσεις του εμφανίζει ακρίβεια 89%

Ένα «έξυπνο» σύστημα πρόγνωσης (precipitation nowcasting system) που μπορεί να προβλέψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια κατά πόσο θα πέσει βροχή σε μια περιοχή μέσα στις δύο επόμενες ώρες, ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, θυγατρική της Google, σε συνεργασία με το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έξετερ και η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Μάλιστα, στην ανάπτυξη του συστήματος πρόγνωσης συμμετέχει και μια Ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς.

Πρόκειται για τη Μαρία Αθανασιάδου, απόφοιτο του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών (1984), με διδακτορικό στη μετεωρολογία από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (1994), η οποία σήμερα είναι διευθύντρια καινοτομίας στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει πιο βραχυπρόθεσμες και πιο ακριβείς προγνώσεις για βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες σε μια έκταση έως 1.536 χλμ.

Οι προβλέψεις αυτές είναι αρκετά χρήσιμες, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά.

Οι παραδοσιακές μετεωρολογικές μέθοδοι χρησιμοποιούν πολύπλοκες εξισώσεις που αναλύουν τις κινήσεις στην ατμόσφαιρα, γι’ αυτό και συνήθως κάνουν ικανοποιητικές προγνώσεις βροχοπτώσεων για τις επόμενες έξι ώρες έως δύο εβδομάδες.

Τα μοντέλα αυτά δεν τα καταφέρνουν καλά στις προγνώσεις που αφορούν στο επόμενο δίωρο, γι’ αυτό και το νέο σύστημα πρόγνωσης φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το χρονικό κενό.

Το σύστημα έχει τροφοδοτηθεί με στοιχεία βροχοπτώσεων και δεδομένα ραντάρ των προηγούμενων ετών και, όπως έδειξαν οι δοκιμές του, εμφανίζει πλέον ακρίβεια 89% στις προγνώσεις του.

Οι ερευνητές έχουν κάνει τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Διαβάστε ακόμη

Αφορολόγητες γονικές παροχές: Τα SOS για όσους ξεκινούν από σήμερα μεταβιβάσεις ακινήτων – χρημάτων

ΟΛΠ Α.Ε.: Τρεις μεγάλες υποχρεωτικές επενδύσεις παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης

Ακρίβεια: Το κόστος στην ενέργεια φέρνει αυξήσεις στις τιμές παγκοσμίως (vid)

Πηγή: newmoney.gr