Δευτέρα
11.12.2023

Σκρέκας: Ολοκληρώνεται άμεσα ο έλεγχος σε 7 πολυεθνικές – Πρόστιμα αν διαπιστωθεί πρόβλημα με τις τιμές

Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε επτά πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με τα περιθώρια κέρδους των προϊόντων τους, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι εφόσον διαπιστωθεί πρόβλημα, η κυβέρνηση θα επιβάλει ισχυρά πρόστιμα.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha σχετικά με την ακρίβεια στην αγορά, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι αναμφίβολα το πρόβλημα της ακρίβειας είναι υπαρκτό για τους καταναλωτές, επισημαίνοντας πως δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο.

Μιλώντας για τις διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων τα απορρυπαντικά και τα είδη προσωπικής φροντίδας, ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας της. Όπως είπε, η αγορά είναι «ρηχή και κάποιοι έχουν δεσπόζουσα, ολιγοπωλιακή θέση».

Όπως σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας: «Αυτήν τη στιγμή ελέγχονται επτά πολυεθνικές εταιρείες για το περιθώριο κέρδους και εφόσον διαπιστωθεί ότι βγάζουν παραπάνω χρήματα από το 2023, σε σχέση με το 2021, θα επιβληθούν πολύ ισχυρά πρόστιμα και δεν θα διστάσουμε να το ανακοινώσουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ένα τετράπτυχο αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων: Πρώτον με τη στήριξη του εισοδήματος, δεύτερον με τον έλεγχο της αγοράς και την πάταξη της αισχροκέρδειας, τρίτον με την τόνωση του ανταγωνισμού και τέταρτον με την ενδυνάμωση του καταναλωτή.

Πρόσθεσε δε ότι ταυτόχρονα είμαστε και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και η μόνη χώρα που έχει επιβάλει πρόστιμο σε πολυεθνική εταιρεία, συμπληρώνοντας: «Δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αισχροκέρδειας σε άλλες χώρες».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μόνιμη μείωση της τιμής των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, λέγοντας: «Τους δίνουμε την ευκαιρία να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους για τουλάχιστον έξι μήνες και για τουλάχιστον 5%, το επόμενο διάστημα, στο ράφι, ώστε να βοηθήσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Μια πρωτοβουλία στην οποία έχουν, μέχρι στιγμής, ενταχθεί 310 ταχυκίνητα προϊόντα εταιρειών, μεταξύ των οποίων και πολυεθνικών, ενώ εντάσσονται συνεχώς και νέα προϊόντα».

Διαβάστε ακόμη

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα εγκατασταθούν

Η Σταδίου ανακτά τη χαμένη της λάμψη – Ποιοι Έλληνες και ξένοι επένδυσαν σε ακίνητα (pics)

Γεωργιάδης: Εφικτή η αύξηση του μέσου μισθού στα €1.500 στο τέλος της 4ετίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Πηγή: newmoney.gr