Δευτέρα
11.12.2023

Σκρέκας: Αρχίζουν έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ για τα ταμπελάκια «μόνιμη μείωση τιμής» (vid)

Για τις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις σχετικά με τον νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

«Τα πρόστιμα που βάλαμε το καλοκαίρι εισπράχθηκαν σε διάστημα 20 ημερών για να λάβουν και την έκπτωση οι εταιρείες που παρανόμησαν. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα των 2 εκατ. ευρώ, ένα εκατ. για κάθε επιχείρηση που παραβίασε τον νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας, η μία επιχείρηση θα πληρώσει το πρόστιμο και μετά μπορεί να προσφύγει να κάνει ένσταση. Τα πρόστιμα εισπράττονται και πρέπει να σας πω ότι από τα 7,5 εκατ. πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα στη χρονιά τα 4,5 έχουν βεβαιωθεί ή πληρωθεί στην εφορία. Το θέμα δεν είναι μόνο να εισπραχθούν τα πρόστιμα, ο στόχος δεν είναι να κάνουμε κακό στις εταιρείες. Ο στόχος είναι να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στις επιταγές του νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή μας για την αθέμιτη κερδοφορία και τα νοικοκυριά να βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να μειώνονται στα ράφια», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στο Mega.

 

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο συνέκρινε τέσσερα ίδια προϊόντα (αντρικό αποσμητικό, ξυραφάκια, υγρό πλυντηρίου ρούχων και πάνες) που πωλούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα παρουσίαζε ακριβότερα στην ελληνική αγορά (από 2% ως 31,5%), ο κ. Σκρέκας είπε: «Δεν πιστεύω ότι η πραγματική εικόνα μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής αγοράς είναι αυτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε η ελληνική αγορά είναι σημαντικά φθηνότερη από την γαλλική αγορά. Θα σας πω όμως γιατί μπορεί να βλέπετε προϊόντα να είναι πιο φθηνά σε ένα ράφι σούπερ μάρκετ του εξωτερικού σε σχέση με την Ελλάδα. Πρώτον, εδώ δεν λαμβάνονται υπόψιν οι μέσες τιμές. Στην Ελλάδα τα αποσμητικά τις περισσότερες φορές είναι σε προωθητική ενέργεια. Έτσι, από την μία αυτό δίνει την αίσθηση στον καταναλωτή ότι ψωνίζει κάτι με έκπτωση και τον ελκύει να το αγοράσει, αλλά από την άλλη αυτό ενέχει κι ένα ποσοστό παραπλάνησης του καταναλωτή, γιατί η μόνιμη τιμή στο ράφι θα έπρεπε να είναι σημαντικά χαμηλότερη, δηλαδή η μόνιμη τιμή. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε κάθε μέρα χαμηλή τιμή για τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία μόνιμη μείωση της τιμής κατά 5%».

«Μόνιμη Μείωση Τιμής »

Σχετικά με ταμπελάκια που θα πρέπει να μπουν στα σούπερ μάρκετ και την κριτική που ασκείται ότι δεν έχουν τοποθετηθεί σε αρκετά σούπερ μάρκετ ο υπουργός αποκάλυψε: «Από την Δευτέρα ξεκινούν έλεγχοι της ΔΗΜΕΑ στα καταστήματα σούπερ μάρκετ για να διαπιστωθεί αν έχουν τοποθετηθεί τα καρτελάκια μόνιμης μείωσης τιμής ως οφείλουν ή όχι. Αλλιώς το πρόστιμα θα είναι βαρύ. Διενεργούμε ελέγχους συνέχεια και συγκρίνουμε το περιθώριο κέρδους που έχουν οι εταιρείες το 2023 σε σχέση με το 2021. Αν δούμε ότι βγάζουν περισσότερο κέρδος σε σχέση με το 2021 ερχόμαστε κι επιβάλλουμε πρόστιμο. Το πρόστιμο υπολογίζεται ως εξής: διπλασιάζουμε την διαφορά του επιπλέον κέρδους».

Στη συνέχεια ο υπουργός τόνισε ότι ήδη 629 κωδικοί προϊόντων στα σούπερ μάρκετ έχουν μόνιμη μείωση τιμής.
Για την αύξηση των τιμών που παρατηρείται σχολίασε ο κ. Σκρέκας: «Η αύξηση των τιμών δεν προήλθε αποκλειστικά και μόνο από απληστία. Η αύξηση των τιμών τα προηγούμενα δύο χρόνια έγινε γιατί είχαμε αντικειμενικές συνθήκες, για παράδειγμα είχαμε ένα πόλεμο – τώρα έχουμε κι ένα δεύτερο πόλεμο – και υπήρχε και ενεργειακή κρίση. Οι τιμές έχουν μειωθεί, το σκληρό σιτάρι έχει πάει στα 28 λεπτά από τα 32 λεπτά, δηλαδή ”έπεσε” κατά 4 λεπτά. έχουν μειωθεί οι τιμές του ψωμιού και του τοστ στα σούπερ μάρκετ».

Σε ερώτημα για το αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των τιμών στα ράφια, ο υπουργός τόνισε: «Πιέζουμε ώστε να μειωθούν όσο πιο πολύ γίνεται οι τιμές στα ράφια, έχουμε τους ελέγχους για αθέμιτη κερδοφορία, επιβάλλουμε πρόστιμα και διορθώνονται οι τιμές, έχουμε την πρωτοβουλία «μόνιμης μείωσης τιμής» κι έχουμε και το καλάθι του νοικοκυριού που κάθε εβδομάδα ανανεώνεται».

Ο Κώστας Σκρέκας επιπλέον σχολίασε και ρεπορτάζ για την τιμή του λαδιού, όπου αναμένεται να φθάσει τα 23 – 25 ευρώ το λίτρο.

«Φέτος η παραγωγή λαδιού στην Ελλάδα και για δεύτερη χρονιά σε Ισπανία, Πορτογαλία και άλλες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο είχαν εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών κι αυτό εκτινάσσει τις τιμές. Σήμερα έρχονται λοιπόν εδώ ξένοι έμποροι και γίνεται πλειστηριασμός επί της ουσίας για να αγοράσουν λάδι από τον παραγωγό».

«Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι έλεγχοι»

Αναφορικά με τα πρόστιμα και τους ελέγχους ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Ελέγχονται άλλες έξι πολυεθνικές εταιρείες και δεν πρόκειται να σταματήσουν οι έλεγχοι. Δεν θα έχουμε κανένα δισταγμό να επιβάλλουμε πρόστιμα σε όποιον παρανομεί. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κακό σε εταιρείες, θέλουμε να είμαστε μία φιλελεύθερη κυβέρνηση που τηρούνται οι νόμοι του κράτους».

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επί τάπητος οι αλλαγές στη φορολόγηση – Ανυποχώρητη η κυβέρνηση (πίνακες)

Γιατί το Ελ Νίνιο απειλεί την παγκόσμια ναυτιλία – Ποιοι τύποι πλοίων θα επηρεαστούν

ΟΣΕ: Εκτός λειτουργίας το σύστημα τηλεδιοίκησης μέχρι την Τιθορέα λόγω φωτιάς (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr