Πέμπτη
06.10.2022

Σήμερα κληρώνει για το blockchain Cardano

Στις 22 Σεπτεμβρίου, μετά την επιτυχημένη αναβάθμιση του Ethereum, το blockchain Cardano πρόκειται να εφαρμόσει την αναβάθμιση ως hard fork που είναι γνωστό ως Vasil.

Άρθρο του κ. Νίκου Κωστόπουλου για το liberal.gr

Το Vasil έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την επεκτασιμότητα του Cardano, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος συναλλαγών στο δίκτυο. Παράλληλα, η αναβάθμιση θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικές αποκεντρωμένες εφαρμογές που βασίζονται σε blockchain εν μέσω βελτιώσεων στην πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων Plutus.

Από πολλούς προγραμματιστές έχει χαρακτηριστεί ως η «πιο σημαντική αναβάθμιση του Cardano μέχρι σήμερα».

Η κυκλοφορία είχε προγραμματιστεί για νωρίτερα το καλοκαίρι, αλλά αναβλήθηκε. H τιμή του Cardano έχει υποχωρήσει κατά 85% από τα υψηλά που είχε σημειώσει ένα χρόνο πριν. Το κρυπτονόμισμα παραμένει σταθερά στην πρώτη δεκάδα του πίνακα κεφαλαιοποίησης κρυπτονομισμάτων (όγδοη θέση) με συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου $15 δισ.

Η Plutus είναι η γλώσσα προγραμματισμού για έξυπνα συμβόλαια στο δίκτυο του Cardano. Η αναβάθμιση Vasil θα προσφέρει στους προγραμματιστές την έκδοση Plutus (v)2. Ως θεμελιώδες στοιχείο για το Cardano, η Plutus διαχωρίζει αποτελεσματικά τον κώδικα που καθορίζει τα έξυπνα συμβόλαια, ο οποίος παραμένει εκτός αλυσίδας blockchain και εκτελείται στο μηχάνημα ενός χρήστη. Οι νέες δυνατότητες του Plutus v2 θα γίνουν διαθέσιμες μετά το hard fork της Πέμπτης, και αναμένονται στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το Cardano έχει δεχτεί έντονες κριτικές από την τεχνολογική κοινότητα επειδή οι δυνατότητές των έξυπνων συμβολαίων στο δίκτυο θεωρούνται ότι υστερούν σε σχέση με το Ethereum και άλλα ανταγωνιστικά blockchain. Σε αντίθεση με το Ethereum, το οποίο χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που βασίζεται σε λογαριασμό, όπως το μοντέλο που χρησιμοποιούν οι παραδοσιακές τράπεζες, το Cardano βασίζεται στο σύστημα «μη δαπανημένων εξερχόμενων συναλλαγών» (UTXO).

Στα κρυπτονομίσματα, μια συναλλαγή UTXO αντιπροσωπεύει έναν αριθμό ψηφιακών νομισμάτων που έχει εξουσιοδοτηθεί από ένα λογαριασμό να δαπανηθεί από κάποιον άλλο. Οι συναλλαγές UTXO χρησιμοποιούν την κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού για να αναγνωρίσουν και να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία μεταξύ κατόχων ζευγών δημόσιων/ιδιωτικών κλειδιών.

Το UTXO μπορεί να δαπανηθεί μόνο εάν περιλαμβάνει την ψηφιακή υπογραφή που σχετίζεται με το δημόσιο κλειδί που επισυνάπτεται την τελευταία φορά που στάλθηκε. Το Bitcoin είναι ένα παράδειγμα κρυπτονομίσματος που χρησιμοποιεί το μοντέλο UTXO. Μια εκτεταμένη έκδοση του μοντέλου UTXO (EUTXO) χρησιμοποιείται από το blockchain Cardano.

Οι αλλαγές που θα φέρει η αναβάθμιση Vasil στο δίκτυο του Cardano θα επιτρέψει τη χρήση εισροών και UTXO στα έξυπνα συμβόλαια. Με άλλα λόγια, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο blockchain, χωρίς την ανάγκη να έχει πραγματοποιηθεί κάποια δαπάνη, και εκ νέου δημιουργία UTXO, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτή η αλλαγή θα επιτρέψει τη δραστική μείωση του μεγέθους των συναλλαγών, καθώς προηγουμένως αυτό προκαλούσε καθυστερήσεις στην επεξεργασία.

Το Cardano επεκτείνει τη λογιστική μεθοδολογία του Bitcoin για να χειρίζεται έξυπνα συμβόλαια – γνωστά ως EUTXO – σχεδιασμένα για να διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερη λειτουργικότητα εκτός του blockchain, ένα βασικό χαρακτηριστικό τόσο όσον αφορά την επεκτασιμότητα, όσο και όσον αφορά τη μείωση του εύρους για επιθέσεις και παραβιάσεις ασφάλειας.

«Μερικοί βλέπουν τα blockchains ως πλήρως προγραμματιζόμενες πλατφόρμες, μηχανές παιχνιδιών και βάσεις δεδομένων. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι λογιστικά βιβλία και παρακολουθούν τις συναλλαγές», δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής του Cardano, Matthias Benkort. Ως εκ τούτου, η διατήρηση των κρίσιμων εκτελέσεων στην αλυσίδα στο ελάχιστο είναι ζωτικής σημασίας για σκοπούς ασφάλειας και ελέγχου.

Άλλες βελτιώσεις μετά το Vasil (αν και δεν απαιτείται hard fork για αυτές) θα περιλαμβάνουν το «diffusion pipelining», έναν τρόπο αύξησης της ταχύτητας και της δυνατότητας επεκτασιμότητας του Cardano συμπιέζοντας μέρος του χρόνου αδράνειας στη διάδοση των μπλοκ συναλλαγών πριν από την πλήρη επικύρωσή τους, ενώ εξακολουθεί να επικυρώνει τις κεφαλίδες των μπλοκ.

Αυτή η αναβάθμιση θα εξορθολογίσει τη διαδικασία κοινής χρήσης πληροφοριών σχετικά με τα μπλοκ που δημιουργήθηκαν πρόσφατα μεταξύ των συμμετεχόντων στο δίκτυο, διασφαλίζοντας ότι τα μπλοκ μπορούν να διαδοθούν στο δίκτυο εντός πέντε δευτερολέπτων μετά τη δημιουργία τους.

Η αναβάθμιση Vasil πραγματοποιείται κατά την πέμπτη επέτειο του Cardano και αντιπροσωπεύει μια σταδιακή αλλαγή στις δυνατότητες του blockchain δικτύου. Ωστόσο, οι κάτοχοι-επενδυτές κρυπτονομισμάτων ada, ή οι χρήστες του δικτύου Cardano δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, καθώς όλα συμβαίνουν κυρίως στα παρασκήνια.

Η αναβάθμιση ονομάστηκε προς τιμήν του πρεσβευτή του Cardano, Vasil St. Dabov, ο οποίος δυστυχώς πέθανε το 2021. Ο Vasil ήταν Βούλγαρος μαθηματικός, προγραμματιστής, πολυμαθής και οικολόγος, ενώ παράλληλα η 22η Σεπτεμβρίου είναι επίσης η επέτειος της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του 1908 του βουλγαρικού κράτους.

Source: liberal.gr