Παρασκευή
08.12.2023

Σιγκαπούρη: Ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας από το 2024

Το 2024, η Σιγκαπούρη θα ξεκινήσει πιλοτικά την έκδοση χονδρικής και χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ο Ravi Menon, διευθύνων σύμβουλος της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης.

«Θα προχωρήσουμε τα πειράματά μας ένα βήμα παραπέρα το επόμενο έτος», δήλωσε ο Menon στο Singapore FinTech Festival 2023 την Πέμπτη, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η MAS θα δοκιμάσει πιλοτικά τη ζωντανή έκδοση χονδρικών CBDCs για την άμεση υποστήριξη πληρωμών σε όλες τις εμπορικές τράπεζες εδώ», δήλωσε ο Menon. Η MAS είναι η κεντρική τράπεζα και η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της πόλης-κράτους.

Το χονδρικό CBDC είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από κεντρικές τράπεζες, εμπορικές τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τον διακανονισμό διατραπεζικών συναλλαγών μεγάλης αξίας. Είναι σε αντίθεση με τα CBDC λιανικής που απευθύνονται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τις καθημερινές συναλλαγές.

«Από το 2016, η MAS έχει διεξάγει πολλά πειράματα με άλλες κεντρικές τράπεζες και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο για να διερευνήσει τη χρήση των CBDCs χονδρικής σε κατανεμημένα βιβλία για τη διευκόλυνση διασυνοριακών πληρωμών και διακανονισμών σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Menon, αναφερόμενος στη βάση δεδομένων που κατανέμεται σε ένα δίκτυο το οποίο είναι προσβάσιμο από διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες.

Ένα τέτοιο πιλοτικό έργο είναι το Project Ubin, το οποίο ξεκίνησε το 2016 για να διερευνήσει τη χρήση της τεχνολογίας blockchain και του ψηφιακού βιβλίου για την εκκαθάριση και τον διακανονισμό πληρωμών και τίτλων.

Το Project Ubin ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2021 μετά από πέντε φάσεις πειραματισμού. Ορισμένοι από τους εταίρους ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS και το κρατικό επενδυτικό ταμείο Temasek.

Η MAS ανακοίνωσε το Ubin+ τον περασμένο Νοέμβριο για να προωθήσει τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα με τα CBDCs χονδρικής μέσω συνεργασιών με διεθνείς εταίρους.

Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης θα συνεργαστεί με τοπικές τράπεζες για να δοκιμάσει τη χρήση των CBDCs χονδρικής για τη διευκόλυνση των εγχώριων πληρωμών, δήλωσε ο Menon.

Οι τράπεζες θα εκδίδουν tokenized τραπεζικές υποχρεώσεις με τη μορφή απαιτήσεων στους ισολογισμούς. Οι λιανικοί πελάτες θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιούν τις tokenized τραπεζικές υποχρεώσεις σε συναλλαγές με εμπόρους, οι οποίοι στη συνέχεια θα πιστώνουν αυτές τις τραπεζικές υποχρεώσεις στις αντίστοιχες τράπεζές τους. Η τοκενοποίηση αναφέρεται στη διαδικασία έκδοσης μιας ψηφιακής μορφής ενός περιουσιακού στοιχείου σε μια αλυσίδα μπλοκ (blockchain).

Το CBDC θα μεταφέρεται στη συνέχεια αυτόματα στον έμπορο ως μορφή πληρωμής κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

«Έτσι, η εκκαθάριση και ο διακανονισμός πραγματοποιούνται σε ένα μόνο βήμα στην ίδια υποδομή, σε αντίθεση με το σημερινό σύστημα στο οποίο η εκκαθάριση και ο διακανονισμός πραγματοποιούνται σε διαφορετικά συστήματα και ο διακανονισμός γίνεται με καθυστέρηση», δήλωσε ο Menon.

Την Τετάρτη, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προέτρεψε τον δημόσιο τομέα να συνεχίσει να προετοιμάζεται για την ανάπτυξη CBDCs και σχετικών πλατφορμών πληρωμών στο μέλλον.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη στεριά. Υπάρχει τόσος πολύς χώρος για καινοτομία και τόσο μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις περιπτώσεις χρήσης», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο Menon πρόκειται να αποσυρθεί από τη δημόσια υπηρεσία και να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της MAS στις 31 Δεκεμβρίου, αφού διορίστηκε στη θέση αυτή το 2011. Θα τον διαδεχθεί ο Chia Der Jiun, ο οποίος προηγουμένως πέρασε 18 χρόνια στο MAS.

Source: powergame.gr