Σάββατο
02.12.2023

ΣΕΠΕ: «Μαγνήτης» για τους επενδυτές ο κλάδος της τεχνολογίας (πίνακες)

«Μαγνήτη» για τους επενδυτές αποτελεί ο κλάδος της τεχνολογίας, ο οποίος παραμένει πρωταγωνιστής της παγκόσμιας αγοράς δημόσιων εγγραφών. Ο κλάδος κατέκτησε – και στο 9μηνο του 2023 – την πρώτη θέση μεταξύ όλων των τομέων στην παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών, αν και κατέγραψε μειωμένα έσοδα.

Ο κλάδος της βιομηχανίας κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με σταθερή ανάπτυξη στους περισσότερους επιμέρους τομείς του σε επίπεδο δημόσιων εγγραφών στο 9μηνο του τρέχοντος έτους. Την ίδια στιγμή, πάντως, όσον αφορά τον κλάδο της τεχνολογίας οι αναλυτές παρατηρούν ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική ανάπτυξη στις δημόσιες εγγραφές startups τεχνητής νοημοσύνης, με ορισμένες να βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας.

Παράλληλα, οι δημόσιες εγγραφές εταιρειών-unicorns (δηλαδή, εταιρειών με αποτίμηση που ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια), παρουσίασαν σημαντική μείωση, άνω του 80%, σε ετήσια βάση, ως προς τον αριθμό τους και τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν, ιδίως σε κλάδους που παραδοσιακά σημειώνουν ανάπτυξη, όπως η τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες.

Μειώθηκαν οι δημόσιες εγγραφές

Συνολικά, στη διάρκεια του 9μηνου του 2023, πραγματοποιήθηκαν 968 δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, οι οποίες άντλησαν $101,2 δισ., καταγράφοντας μείωση 5% και 32% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

“Ωστόσο, η δυναμική της αγοράς ενισχύεται, με την απόδοση των τιμών των μετοχών μετά από δημόσια εγγραφή να καταγράφει αξιοσημείωτη βελτίωση το 3ο τρίμηνο του έτους”, διαπιστώνει η παγκόσμια έρευνα της EY, Global IPO Trends Q3 2023.

Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών και τα αντίστοιχα έσοδα στις αναδυόμενες αγορές, αυξήθηκαν περισσότερο από 30%, κυρίως, λόγω της ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης τους σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Μέχρι σήμερα, το 2023, οι αναδυόμενες αγορές αντιπροσωπεύουν το 77% του συνόλου των δημόσιων εγγραφών και το 75% των αντληθέντων κεφαλαίων. Εκτός από τις ήδη ακμάζουσες κεφαλαιαγορές, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Ινδία, περιλαμβάνονται πλέον και νεοεισερχόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία και η Ρουμανία.

Όσον αφορά στις ανεπτυγμένες αγορές, στις ΗΠΑ καταγράφηκε υψηλότερος αριθμός μεγαλύτερων συναλλαγών, ενώ η Ιαπωνία και η Ιταλία συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των μικρότερων συμφωνιών.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Από την αρχή της χρονιάς, στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), ολοκληρώθηκαν 286 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν $21,9 δισ., καταγράφοντας αύξηση 2% των συναλλαγών σε ετήσια βάση, αλλά μείωση εσόδων κατά 44%.

Τα χρηματιστήρια στην περιοχή, έχουν προσαρμοστεί σε μία “νέα κανονικότητα”, εν μέσω ενός ολοένα και πιο αυστηρού οικονομικού περιβάλλοντος και μειωμένης ρευστότητας της αγοράς, παραμένοντας εντυπωσιακά σταθερά, με τους επενδυτές να επιδεικνύουν αυξημένη εμπιστοσύνη.

Μία τάση που διαφοροποιεί την περιοχή, είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για δημόσιες εγγραφές στον κλάδο της ενέργειας, σε συνδυασμό με επιχειρηματικά αφηγήματα γύρω από το ESG.

Αβέβαιο το μέλλον

“Σε όλες τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, τα επιτόκια προβλέπεται να παραμείνουν υψηλά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον επίμονο πληθωρισμό στα επίπεδα-στόχους. Κατά συνέπεια, το κόστος του κεφαλαίου παραμένει αυξημένο, γεγονός που, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες πιστώσεις, καθιστά τη χρηματοδότηση πιο δύσκολη”, σχολιάζει η έκθεση της ΕΥ.

Όπως τονίζει, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στα θεμελιώδη στοιχεία, όπως ισχυρός ισολογισμός, υγιείς ταμειακές ροές και ανθεκτικότητα, παρά την προοπτική ταχείας ανάπτυξης μίας εταιρείας ή αύξησης της αποτίμησής της.

Είναι, επίσης, πιθανό οι επενδυτές, στο μέλλον, να ενδιαφέρονται περισσότερο για εταιρείες με ισχυρές επιδόσεις ESG ή για όσες μπορούν να αποδείξουν στην πράξη ότι υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και λειτουργίες.

“Οι επιχειρήσεις, που διαθέτουν σήμερα αξιόλογα επενδυτικά σχέδια και δίνουν έμφαση στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, αλλά και τις πρακτικές ESG, θα πρέπει να αξιολογήσουν την προοπτική εγγραφή τους στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και να προετοιμαστούν για το επόμενο παράθυρο ευκαιριών”, καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: newmoney.gr