Πέμπτη
21.10.2021

Σε θέση συμβούλου για τα κρυπτονομίσματα πρώην υπουργός Οικονομικών

Από αυτήν την εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ,αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου στην επενδυτική εταιρεία κρυπτονομισμάτων Copper.co, η οποία διαχειρίζεται έναν όγκο συναλλαγών άνω των 50 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση εκ μέρους περίπου 400 πελατών. Ο Φίλιπ Χάμοντ, ένα από πιο ευκατάστατα μέλη του Συντηρητικού κόμματος με περιουσία άνω των 8 εκατ. στερλινών, ήταν ανέκαθεν υποστηρικτής του ψηφιακού χρηματοοικονομικού κλάδου και πάντα θετικά διακείμενος στη χρηματοδότηση των νεοφυών εταιρειών.

Εκτός της θέσης συμβούλου στην Copper.co, ο Χάμοντ έχει διοριστεί σε 11 αμειβόμενες θέσεις και δυο άνευ αποδοχών από όταν αποχώρησε από το βρετανικό κοινοβούλιο. Το καλοκαίρι του 2019, υπέβαλε την παραίτησή ως υπουργός Οικονομικών, επειδή επελέγη ο Μπόρις Τζόνσον να διαδεχτεί την Τερέσα Μέι ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν απόλυτα συνεπής με τον λόγο του, διότι είχε ξεκαθαρίσει πως θα αποχωρούσε από το πόστο του, εάν ο Τζόνσον αναλάμβανε τα ηνία της χώρας. Ο λόγος; Κυρίως επειδή, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, εάν παρέμενε μέλος της κυβέρνησης Τζόνσον μπορεί να αναγκάζονταν να υποστηρίξει ένα άτακτο Brexit, κάτι που απευχόταν για τη χώρα.

Ο Χάμοντ είχε επίσης, ταχθεί εναντίον των πρόωρων εκλογών που είχε αποφασίσει ο Τζόνσον το καλοκαίρι του 2019, θεωρώντας πως προτεραιότητα για τη Μ. Βρετανία ήταν η προετοιμασία για το Brexit. Μετά τη στάση που τήρησε, ήταν πια εμφανές το ρήγμα με τον Τζόνσον και έτσι αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του. Παρέμεινε ανεξάρτητο μέλος του κοινοβουλίου μέχρι και πέρυσι τον Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, έχει επίσης αναλάβει καθήκοντα υπουργού Αμύνης και Εξωτερικών.

H Copper.co ανακοίνωσε πως o Χάμοντ θα επικεντρωθεί «στην προώθηση της Βρετανίας ως παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 και πρόσφατα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επεκταθεί στην Ασία και τις ΗΠΑ. Εξασφάλισε, μάλιστα, 75 εκατ. δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια από τον μεγαλοεπενδυτή Άλαν Χάουαρντ και τις εταιρείες επενδύσεων σε καινοτομίες Dawn Capital και Target Global. Ο Χάμοντ θεωρεί πως η Copper.co είναι μια υποσχόμενη εταιρεία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Πρόσφατα, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δέχτηκε κριτική από την Συμβουλευτική Επιτροπή για τους Εταιρικούς Διορισμούς (Acoba) για τη θέση συμβούλου στην τράπεζα OakNorth. Σύμφωνα με την Acoba, ο Χάμοντ δεν θα έπρεπε να παρέχει τις υπηρεσίες του στην OakNorth, αξιοποιώντας τις επαφές που έχει καλλιεργήσει στους επενδυτικούς κύκλους κατά τη διάρκεια της επενδυτικής καριέρας. Απαλλάχθηκε ωστόσο, από κατηγορίες καθώς το λόμπινγκ δεν είναι η βασική ενασχόλησή του.

ΠΗΓΗ: powergame.gr