Τετάρτη
01.02.2023

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Σε πλήρη εφαρμογή θα θέσουν εντός του έτους η κυβέρνηση και η ΑΑΔΕ το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το περιουσιολόγιο είναι έτοιμο και μπορεί να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός του 2023, που θα γίνει και η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο, το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες και όλους τους φορείς και οργανισμούς που μπορούν να παρέχουν στοιχεία περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Στη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και εταιρικά μερίδια. Στο περιουσιολόγιο θα δηλωθούν και έργα τέχνης αλλά και κρυπτονομίσματα και γενικότερα όλα τα επενδυτικά τεχνολογικά προϊόντα.

Με την ενεργοποίησή του, οι φορολογικές Αρχές θα έχουν άμεση πρόσβαση στην εικόνα του φορολογουμένου, τα περιουσιακά στοιχεία και τις οφειλές του.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, περισσότεροι από 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι που διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα κληθούν να συμπληρώσουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Εάν δεν το πράξουν, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, καθώς στην περίπτωση ελέγχου και εφόσον εντοπισθούν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα φθάνουν στα επίπεδα της αξίας της περιουσίας που έχει αποκρυφθεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ενεργοποίηση του e-περιουσιολογίου, περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

  • Ανάρτηση σε ειδική φόρμα στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όλων των υφιστάμενων στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών στοιχείων για τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.
  • Ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογούμενους για την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη συμπλήρωσή τους και με άλλα πρόσθετα δεδομένα που δεν είναι καταγεγραμμένα στο ΤΑΧΙSnet. Στα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που θα καλούνται να δηλώσουν οι φορολογούμενοι σε ειδική φόρμα στο σύστημα TAXISnet θα περιλαμβάνονταν αναλυτικές πληροφορίες για:
    1. Όλα τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις αποταμιεύσεις τους και τις επενδύσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή πληροφορίες για τις μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες και μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα εταιρικά μερίδια, τις λοιπές συμμετοχές σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα ρέπος, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα.
    2. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, δηλαδή για τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ρέπος και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
  • Οριστικοποίηση των στοιχείων και παράδοσή τους στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες για επεξεργασία και διασταυρώσεις.

Πηγή: powergame.gr