Σε περιπέτειες η οικογένεια Κέρτσικωφ και η ναυτιλιακή εταιρεία Eletson Gas

Οι κατασχέσεις πλοίων και ο πλειστηριασμός του ακινήτου στη Λήμνο δημιουργούν ένα πεδίο αντιπαραθέσεων των Τραπεζών με την οικογένεια Κέρτσικωφ και κανείς δεν μπορεί να συνυπολογίσει σε ποιό βαθμό εμπλέκονται και άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας και πόσο επηρεάζει συνολικά την πορεία, της μέχρι τώρα εύρωστης ναυτιλιακής επιχείρησης που δημιούργησε ο γενάρχης Βασίλης Χατζηελευθεριάδης.

Μιας εταιρείας που διατηρεί στα πλοία της την ελληνική σημαία, απασχολεί ελληνικά πληρώματα και θεωρείτο ως μια εταιρεία υπόδειγμα για μελλοντικούς εφοπλιστές.

Η είδηση ότι οι Τράπεζες προχώρησαν στην κατάσχεση των πλοίων Kithnos, που παραλήφθηκε από το ναυπηγείο στις 21 Ιανουαρίου 2016 και του Dilos που παραλήφθηκε στις 31 Μαρτίου 2016, δημιουργεί νέα δεδομένα για την εταιρεία. Πρόκειται για δύο πλοία 12.000 cbm Leg Carrier, για τα οποία οι Τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια για την απόκτηση τους το έτος 2014.

Την σχετική αγωγή εναντίον της εταιρείας κατέθεσε η Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για τη νότια περιοχή του Τέξας, σύμφωνα με το Τradewinds.

Στο κοινοπρακτικό σχήμα των Τραπεζών συμμετέχουν επίσης και Citibank, BNP Paribas, Unicredit.

Η αρχική χρηματοδότηση είχε διαμορφωθεί στο χρηματικό ποσό των 245 εκατ. δολαρίων που παραχώρησαν οι τράπεζες το 2014 σε πλοιοκτήτριες εταιρείες πέντε πλοίων, με εγγυητή την Eletson Gas με έδρα την Αθήνα. Οι Τράπεζες ζητούν 117 εκατομμύρια δολάρια για τα δάνεια και υποστηρίζουν ότι η Eletson Gas σταμάτησε να καταβάλει πληρωμές για καθένα από τα πέντε υποθηκευμένα πλοία, από τον Οκτώβριο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Eletson Corporation είχε πωλήσει αριθμό δεξαμενοπλοίων της σε διένεξη της με κινεζικές εταιρείες.

Ωστόσο, σε πλειστηριασμό βγαίνει και το ακίνητο που βρίσκεται στη Λήμνο και εκτείνεται σε μια έκταση 182 στρεμμάτων εντός σχεδίου πόλεως και έχει ανεγερθεί το ξενοδοχείο “Καβείρια Παλλάς” και ανήκει στην οικογένεια Κέρτσικωφ.

Η αρχική τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Eletson Corporation δημιουργήθηκε από τον Βασίλη Χατζηελευθεριάδη (1902 -1973) και συνεχίστηκε από τους τέσσερις καπετάνιους Απόστολο Χατζηελευθεριάδη και Γρηγόρη Χατζηελευθεριάδη και Γιάννη Καρασταμάτη και Ερρίκο Κέρτσικωφ.

Ο Ερρίκος Κέρτσικωφ (1928 -2003) ήταν γιος του Μπόρις Κέρτσικωφ, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Αυτοκρατορικού στρατού του Τσάρου της Ρωσίας και διέφυγε στην Ελλάδα μετά το 1917 με την επικράτηση της επανάστασης των Μπολσεβίκων. Μητέρα του ήταν η Ιρίνα, που και αυτή ήταν πρόσφυγας από την Αυστροουγγαρία.

Ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Λούλα Β. Χατζηελευθεριάδη και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Βασίλη, τον Κωστή και την Ιρίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 αποχώρησε από την εταιρεία ο Γρηγόρης Χατζηελευθεριάδης και την εταιρεία ανέλαβαν τα παιδιά του Γιάννη Καρασταμάτη, Ερρίκου Κέρτσικωφ και Απόστολου Χατζηελευθεριάδη.

Η εταιρεία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διαθέτει 17 πλοία.

Διαβάστε επίσης

Eletson Gas: Σε κατάσχεση δύο πλοίων της εταιρείας προχώρησαν οι τράπεζες

Πηγή: mononews.gr