Σάββατο
30.09.2023

Σε πέντε άξονες το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τράπεζες

Σε πέντε άξονες και με ορίζοντα το επόμενο τρίμηνο θα κινηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τράπεζες.

Αυτοί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, είναι οι εξής:

1) Επέκταση της δυνατότητας παροχής δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα. «Αυτή η δυνατότητα προβλέπεται σήμερα, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα. Επιδίωξή μας είναι προσεχώς να καλύπτει και άλλες κατηγορίες δανείων, όπως τα στεγαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό και θεωρείται ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς νέων «παικτών».  

2) Χρήση του προγράμματος «Ηρακλής», τόσο από τις συστημικές τράπεζες, όσο και από τον 5ο πυλώνα, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει. «Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο, σεβόμενοι τις αρχές και τους κανόνες», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης. 

3) Θέσπιση κανόνων διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία πρέπει να υιοθετηθεί από τη χώρα το αργότερο έως τα τέλη του 2023. «Θέλω να είμαι σαφής. Οι servicers έχουν υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και με κανόνες που θα σέβονται την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών, όπως ποιο είναι το υπόλοιπό τους, ποια είναι η κατάσταση ως προς τη σχέση τους με τις εταιρείες διαχείρισης και μια σειρά από άλλα συναφή ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα θεσπιστούν και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης», πρόσθεσε. 

4) Επέκταση της υπηρεσίας Iris, με προτεραιότητα στις συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για την υπηρεσία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των τραπεζών και επιτρέπει τις δωρεάν διατραπεζικές συναλλαγές έως 500 ευρώ.   

5) Αποεπένδυση ΤΧΣ: Προχωρά η έξοδος του Δημοσίου από τις τράπεζες, γεγονός που θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Η Mύκονος στην έκθεση κρουαζιέρας Seatrade Europe (pic)

Πλειστηριασμοί: Εξάμηνη αναστολή για τους πυρόπληκτους – Η απόφαση του ΥΠΕΘΟ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr