Πέμπτη
29.09.2022

Σχεδιάζονται αλλαγές στα επιδόματα

Νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για πλήθος επιδομάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο όχι απλά να μην χαθούν, αλλά και να χορηγούνται πλέον σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζεται συνολικά ο τρόπος διαχείρισης και απόδοσης των επιδομάτων, που θα καλύπτει το πραγματικό κομμάτι της κοινωνίας που χρειάζεται τη στήριξη του κράτους. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα υπολογίζονται και άλλες παράμετροι με στόχο να αρθούν τα προβλήματα που καταγράφονται σήμερα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είναι εξαιρετικά πιθανό να θέσουν εκτός επιδομάτων χιλιάδες νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές-τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα εγκυμονεί κινδύνους για χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά για όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή το επίδομα στέγασης ή είναι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου ή πληρώνουν τον μισό ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για τη χορήγησή τους είναι το ύψος της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η αναπροσαρμογή (προς τα πάνω) στο όριο της αξίας των ακινήτων για τα οποία λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των ενισχύσεων.

Τα επιδόματα, οι ενισχύσεις και οι φοροαπαλλαγές για τα οποία εξετάζονται αλλαγές είναι μεταξύ άλλων:

  • Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για να λάβει ένα νοικοκυριό την ενίσχυση θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
  • Το στεγαστικό επίδομα. Για τη χορήγησή του θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.
  • Το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο όμως με βάση το νέο καθεστώς τα όρια της συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας αυξήθηκαν στα 180.000 ευρώ από 130.000 για κάθε άγαμο και στα 300.000 ευρώ από 250.000 για έγγαμο δικαιούχο. Θα εξεταστεί εάν απαιτείται νέα παρέμβαση.
  • Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν κριτήριο για την ένταξη των νοικοκυριών στο ΚΟΤ. Για άγαμο χωρίς παιδιά η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.
  • Η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν και με τον νέο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η αύξηση των αντικειμενικών τιμών φέρνει ανατροπές στην έκπτωση κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς εκτός του εισοδηματικού ορίου θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνάει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πηγή: powergame.gr