Δευτέρα
27.05.2024

Samsung: Σχέδια για offline ψηφιακό νόμισμα – Πώς θα λειτουργεί

Το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος σε συνεργασία με την Τράπεζα της Κορέας, την κεντρική τράπεζα δηλαδή της Νότιας Κορέας, εξετάζει η Samsung. Στο πλαίσιο αυτό, ο νοτιοκορεατικός κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κεντρική τράπεζα της χώρας, για τη διεξαγωγή τεχνικής έρευνας.

Σύμφωνα με τη Samsung, ένα CBDC, δηλαδή ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα (Central Bank Digital Currency), θα λειτουργούσε «offline» και θα μπορούσε να χρησιμοποιείται μεταξύ των κατόχων των smartphone Galaxy και των smartwatches της εταιρείας, χάρη σε ένα ασφαλές τσιπ. Σε τεχνικό επίπεδο, οι πληρωμές θα μπορούσαν να γίνονται μεταξύ συσκευών μέσω της χρήσης τεχνολογίας επικοινωνίας κοντινού πεδίου, η οποία είναι ενσωματωμένη σε smartphone για να επιτρέπει τις ανέπαφες πληρωμές. Σημειώνεται ότι η Samsung ανέπτυξε πέρυσι μια λύση που εφαρμόζει την τεχνολογία NFC στα CBDC, γεγονός που καθιστά εφικτές τις πληρωμές ακόμη και αν οι χρήστες δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όπως υπογραμμίζει η Samsung σε σχετική ανακοίνωση, μαζί με την Τράπεζα της Κορέας, θα «συνεχίσει να ερευνά πώς να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους ασφαλείας που σχετίζονται με πληρωμές εκτός σύνδεσης, για να υποστηρίξει αξιόπιστες συναλλαγές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακόμη και χωρίς συνδέσεις δικτύου».

Η Τράπεζα της Κορέας από την πλευρά της, μέσω του αναπληρωτή διοικητής της εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός πως είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που αναπτύσσει την τεχνολογία CBDC εκτός σύνδεσης σε συνεργασία με τη Samsung Electronics. Δεσμεύθηκε δε να συνεχίσει να ηγείται τον προσπαθειών για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, η οποία, όπως αναφέρει, διερευνάται ενεργά από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες.

Πράγματι, πολλές χώρες από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, πειραματίζονται με τα επονομαζόμενα CBDC, σε μία προσπάθεια να καταστούν ευκολότερες οι άμεσες συναλλαγές εκτός σύνδεσης. Το Πεκίνο έχει ήδη δημιουργήσει μια ψηφιακή έκδοση του γιουάν και δοκιμάζει το CBDC της σε πολλές πόλεις, ενώ ανάλογες προσπάθειες για την κυκλοφορία μιας ψηφιακής έκδοσης του δολαρίου γίνονται και από τους Αμερικανούς.

Εκπρόσωποι της αγοράς δεν έχουν ωστόσο πειστεί ακόμη για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρακτικής, δεδομένου ότι σήμερα η πραγματοποίηση μεταφορών με διαθέσιμες επί του παρόντος μεθόδους, όπως οι εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής και μεταφοράς χρημάτων, είναι σχετικά εύκολη. Παράλληλα, υπάρχει πάντα και το αντίπαλο δέος των crypto, που τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο διαδεδομένα, παρά τις ενστάσεις κρατικών φορέων ανά τον κόσμο.

Το πραγματικό «αγκάθι» σύμφωνα με αναλυτές, τόσο για τα ψηφιακά νομίσματα, όσο και για τα crypto, είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα συχνά χρειάζονται ημέρες για να διακανονιστούν πραγματικά οι πληρωμές όσων τα χρησιμοποιούν από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Source: powergame.gr

Array