Κυριακή
21.07.2024

Σαφάρι 47.000 ελέγχων από τους… ράμπο της ΑΑΔΕ στα νησιά

Η ΑΑΔΕ αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης.

Ο στόχος είναι ο εντοπισμός της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά. Τουτέστιν, στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε μισό ευρώ λόγω φοροδιαφυγής, μετά την «αιμορραγία», που προκάλεσε η πανδημία στα κρατικά ταμεία.

Ενδεικτικό της διάθεσης της ΑΑΔΕ να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανακωχή με τη φοροδιαφυγή λόγω πανδημίας, είναι ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες. Και για όσους δεν το κατανόησαν, ετοιμάζονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο.

Για την υλοποίηση των ελέγχων αυτών θα ενισχυθούν με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) σε 15 μέτωπα:

 1. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής
 2. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής -Υποδιεύθυνση Δ’ Προληπτικών Ελέγχων με έδρα την Λαμία
 3. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης
 4. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης – Υποδιεύθυνση Δ’ Προληπτικών Ελέγχων με έδρα την Κομοτηνή
 5. Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας
 6. Δ.Ο.Υ. Σύρου
 7. Δ.Ο.Υ. Θήρας
 8. Δ.Ο.Υ. Πάρου
 9. Δ.Ο.Υ. Νάξου
 10. Δ.Ο.Υ. Μυκόνου
 11. Δ.Ο.Υ. Κω
 12. Δ.Ο.Υ. Ρόδου
 13. Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου
 14. Δ.Ο.Υ. Νέων Μουδανιών
 15. Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας

Το πλάνο των ελέγχων καλύπτει το «καυτό» τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου και όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, ειδικά για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι θα διενεργούνται και εντός της χωρικής αρμοδιότητας τους αλλά και εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως. Όπως έχει δείξει η εμπειρία, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι εκτός έδρας σπάνε τα «στεγανά», που πολλές φορές αναπτύσσονται μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών και των τοπικών κοινωνιών κι έτσι οι παραβάτες πιάνονται με τη… γίδα στον ώμο.

Αναφορικά με τους μερικούς επιτόπιους ελέγχους (πρόληψης), το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:

 • 30.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους (εμφανείς και μη) από τις ΔΟΥ,
 • 10.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους (πρόληψης) σε στοχευμένες, γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ,
 • 6.000 εμφανείς ελέγχους από τις ΥΕΔΔΕ,
 • 720 ειδικούς στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Πηγή: powergame.gr

Array