Κυριακή
06.10.2024

Ρόδος: Το επιτυχημένο τουριστικό μοντέλο φτάνει στα όρια του

Η Ρόδος αποτελεί το νησί με την υψηλότερη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας ήδη από πέρυσι να ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019. Και τη φετινή σεζόν, η Ρόδος ήταν το νησί που δέχτηκε την πρώτη διεθνή πτήση ήδη από τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο οι αφίξεις από το εξωτερικό άγγιξαν τις 10.850.

Με βάση μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τη Ρόδο, που παρουσίασε η Διοίκηση της Τράπεζας σε πρόσφατη επίσκεψη στο νησί, οι προσδοκίες για την αύξηση των πωλήσεων των ξενοδοχείων το 2023 ανέρχονται σε 10% πάνω σε σύγκριση με πέρυσι. Το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε ξενοδοχεία της Ρόδου φέτος θα είναι αυξημένο κατά 5% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ άλλο ένα 5% πάνω είναι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων, η κα Τζέση Βουμβάκη, Deputy Chief Economist της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε ότι αξιοποιώντας πλεονεκτήματα όπως υψηλή ηλιοφάνεια, παραλίες με γαλάζια σημαία και υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές υποδομές, η Ρόδος έχει αναχθεί σε βασικό πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, καλύπτοντας το 12% του ελληνικού τουρισμού (και το 17% σε όρους ξένων τουριστών). Ωστόσο, το υφιστάμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης (Ήλιος και Θάλασσα) με υψηλή εξάρτηση από πρακτορεία και με έμφαση σε all-inclusive υπηρεσίες, αν και επιτυχημένο βάσει των υψηλών επιδόσεων του νησιού (τόσο στη δυναμική επταετία 2012-2019 όσο και στην ανάκαμψη από την πανδημία), δείχνει να προσεγγίζει τα όρια του σε όρους φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη high season, στη Ρόδο διέμεναν 74 τουρίστες εξωτερικού ημερησίως ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο το 2022, έναντι 45 το 2012, την ώρα που στην Κρήτη ο αριθμός αυτός πέρυσι ήταν 23, στην Ελλάδα συνολικά 4,4 και στη Μεσόγειο μόλις 2,1 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η προτεινόμενη κατεύθυνση για ανάπτυξη

Όπως ανέφερε η κα Βουμβάκη, ο ήλιος, ο πυρήνας του DNA του νησιού, μπορεί μεσοπρόθεσμα  να παραμείνει στη βάση του μοντέλου ανάπτυξης της Ρόδου, ωστόσο η αξιοποίησή του μπορεί να γίνει περισσότερο πολυδιάστατη.

Σε πρώτο επίπεδο, η τουριστική δραστηριότητα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε 3 άξονες:

  1. Αναβάθμιση της διάστασης «ήλιος και θάλασσα» σε premium, ώστε να αξιοποιηθεί η αναδυόμενη τάση για αποφυγή συνωστισμού,
  2. προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (όπως πολιτιστικός ή δραστηριοτήτων) και
  3. αξιοποίηση, μέσω υποδομών της κομβικής γεωγραφικής θέσης της Ρόδου για ανάπτυξη ναυτικού τουρισμού στα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, συμπληρωματικές με τον τουρισμό δραστηριότητες θα μπορούσαν να πλαισιώσουν το νέο πρότυπο ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα συνεργειών:

  1. Τρόφιμα-ποτά: σύνδεση με γαστρονομικό τουρισμό και οινοτουρισμό,
  2. πράσινη ενέργεια: αξιοποίηση παγκόσμιας τάσης για βιώσιμο τουρισμό μέσω «πράσινων» περιφερειακών νησιών (Χάλκη, Τήλος, Αστυπάλαια) και
  3. καινοτομία: δυνατότητα ανάδειξης σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στον τουρισμό και την πράσινη ανάπτυξη.

Συνοψίζοντας, η Ρόδος έχει όλα τα φυσικά εχέγγυα για να αναχθεί σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ υψηλής σημασίας είναι η διάθεση των επιχειρηματιών του νησιού να το κάνουν πράξη με ενεργή επενδυτική διάθεση σε συνδυασμό με ώριμη συντεταγμένη στόχευση στο να αναδείξουν το τοπικό brand του νησιού τους.

Πηγή: powergame.gr

Array