Πέμπτη
22.02.2024

Ripple (XRP): Παγώνει την IPO μέχρι να φύγει ο Γκένσλερ

Η Ripple βολιδοσκοπεί αγορές εκτός ΗΠΑ για την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) ελέω SEC. Ο CEO της Ripple, που λανσάρει το πολλά υποσχόμενο XRP, έκανε λόγο για μια «εχθρική ρυθμιστική αρχή», αναφερόμενος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, όπου ο επικεφαλής της, Γκάρι Γκένσλερ, δεν σταματά το… κυνήγι κρυπτονομισμάτων. Μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (WEF 2024) o Μπράντ Γκαρλινγκχάουζ δήλωσε ότι η Ripple έχει βάλει στον «πάγο» το σχέδιο για δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις πληροφορίες ότι από τις αρχές Ιανουαρίου η Ripple έχει αγοράσει πίσω μετοχές, αξίας 1 δισ. δολαρίων, από μετόχους της. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όταν συμβεί η «αλλαγή ηγεσίας» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ripple θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο IPO στις ΗΠΑ.

«Θα αξιολογήσουμε ξανά, όταν θα έχουμε νέες ρυθμιστικές αρχές στη SEC. Η επιλογή IPO στις ΗΠΑ παραμένει ανοιχτή και θα αξιολογηθεί ξανά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η δημόσια εγγραφή δεν αποτελεί πλέον άμεση μακροπρόθεσμη προτεραιότητα για τη Ripple».

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του το 2022, ο Μπράντ Γκάρλινγκχάουζ είχε αναφέρει ότι η δυνατότητα εισαγωγής στο χρηματιστήριο θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για το XRP και το κατά πόσο τελικά είναι «παράνομες» οι αγοραπωλησίες του συγκεκριμένου ψηφιακού token. SEC και Ripple διαφωνούν για το αν τελικά το XRP είναι χρεόγραφο ή εμπόρευμα. Η νομική μάχη ξεκίνησε το 2020 και δεν έχει ολοκληρωθεί, με τη Ripple όμως να σημειώνει δύο «μικρές» νομικές νίκες το 2023.

«Στις ΗΠΑ το να προσπαθείς να βγεις στο χρηματιστήριο με μια πολύ εχθρική ρυθμιστική αρχή που έχει εγκρίνει το S-1 σου (σ.σ. έγγραφο που κατατίθεται στη SEC πριν από την IPO με βασικές οικονομικές επιδόσεις της εν δυνάμει εισηγμένης), δεν μου ακούγεται πολύ διασκεδαστικό. Η Coinbase πήρε το ok στο S-1 της αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη μήνυσε για πράγματα που περιγράφονται σε αυτό το έγγραφο» ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του στο Νταβός. Η SEC μήνυσε την Coinbase το 2023, κατηγορώντας το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στις ΗΠΑ για χειραγώγηση της αγοράς μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δήλωσή του ο CEO της Ripple είχε χαρακτηρίσει «ακατάλληλο» τον Γκάρι Γκένσλερ, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «πολιτικό πρόβλημα» για τις ΗΠΑ και καλώντας τον να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της SEC. Η τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης του XRP την Τετάρτη (17/1) είναι στα 0,57 δολάρια μετά την πτώση 1,22% στην αγορά crypto.

Source: powergame.gr