Σάββατο
02.12.2023

Reuters για Εθνική Τράπεζα: Το ΤΧΣ ξεκινά την αποεπένδυση τις επόμενες εβδομάδες

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας, τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν στο Reuters την Πέμπτη (2/11) δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, αφού εισέπραξε περίπου 50 δισ. ευρώ (53 δισ. δολάρια) για να στηρίξει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης σε αντάλλαγμα μετοχές, το ΤΧΣ φέτος αποφάσισε να αρχίσει να πουλά τις μετοχές ως δανειστές.

Μάλιστα, το ΤΧΣ τον περασμένο μήνα πούλησε μερίδιο 1,4% της Eurobank πίσω στην τράπεζα και κάλεσε τους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για μερίδιο 9,4% στην Alpha Bank, την οποία θέλει επίσης να εξαγοράσει η UniCredit.

Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα ποσοστό 40,4% στην Εθνική, με χρηματιστηριακή αξία 4,9 δισ. ευρώ και 27% στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Η εν εξελίξει διαδικασία για την πώληση του μεριδίου της Alpha Bank δεν θα καθυστερήσει την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές.

Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για το μερίδιο της Εθνικής.

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα προσελκύει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει έπειτα από τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης που την κράτησαν «ζωντανή» και έληξαν το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P Global αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο μήνα. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ισχυρά κέρδη φέτος και ελπίζουν να πληρώσουν μέρισματα το 2024 για πρώτη φορά από το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Σκρέκας εξηγεί γιατί επιβλήθηκαν πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε Procter & Gamble και Unilever

Ράλι στα ομόλογα δια χειρός Fed – Σε χαμηλό 1,5 μήνα το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα

Έρευνα RE/MAX: Πού κυμαίνονται τα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr