Πέμπτη
28.03.2024

Ρεκόρ ζήτησης για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια το 2021 – Πώς θα κινηθεί η αγορά το 2022

Στα 900 εκατ. ευρώ οι συνολικές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021, με τις εκτιμήσεις για το 2022 να συντείνουν πως η στεγαστική πίστη θα «αγγίξει» το 1,5 δισ. ευρώ – Υπερδιπλασιάστηκε το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο (στα 890 εκατ. ευρώ από μόλις 309 εκατ. ευρώ το 2020)

Σημαντική αύξηση στις εκταμιεύσεις στεγαστικών, αλλά και καταναλωτικών δανείων, κατέγραψαν το 2021 οι τράπεζες, με την αγορά να «αναθερμαίνεται» μετά από αρκετά χρόνια στον… πάγο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το newmoney, η αύξηση στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο «άγγιξε» πέρυσι το 50%, με τις συνολικές χορηγήσεις των δανείων να προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ από περίπου 600 εκατ. ευρώ το 2019.

Ο περασμένος Δεκέμβριος δε, αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών, με τα νέα στεγαστικά δάνεια να ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο (τοκοχρεολυτικά, αυτοκίνητο, δάνεια μέσω συνεργαζόμενων εμπόρων, ανακυκλούμενες πιστώσεις), αυτό υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020 (στα 890 εκατ. ευρώ από μόλις 309 εκατ. ευρώ).

Ειδικά οι εκταμιεύσεις τοκοχρεολυτικών καταναλωτικών δανείων κατέγραψαν το 2021 αύξηση κατά 45%, στα 360 εκατ. ευρώ από περίπου 250 εκατ. ευρώ το 2020 και 224 εκατ. ευρώ το 2019. «Η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς τα επόμενη έτη θεωρείται σίγουρη.

Ειδικά για το 2022 οι εκτιμήσεις θέλουν τη στεγαστική πίστη να φθάνει στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ και την καταναλωτική – στο κομμάτι των τοκοχρεολυτικών – στα 550 εκατ. ευρώ», σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου συστημικού Ομίλου.

Οι λόγοι της… έκρηξης

Στην εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των ακινήτων, τόσο ως προς το κομμάτι της πώλησης, όσο και των ενοικίων, αλλά και στα χαμηλά επιτόκια αποδίδουν τραπεζικοί παράγοντες την… έκρηξη της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια.
Προς επίρρωση, η εγχώρια αγορά κατοικίας ανακάμπτει μετά από μία δύσκολη 10ετία, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε συρρίκνωση της τάξεως του 42%. Πιο αναλυτικά, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,8% το 2018, 7,2% το 2019 και 4,5% το 2020, ενώ το 9μηνο του 2021 ενισχύθηκαν κατά 6,1%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δε, διάφοροι σχετικοί δείκτες αποτυπώνουν τη θετική δυναμική της αγοράς οικιστικών ακινήτων το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, η οικοδομική δραστηριότητα κατοικιών το οκτάμηνο του περυσινού έτους καταγράφει σημαντικά υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών (48,9% και 57,7% αντίστοιχα) σε επίπεδο χώρας και ακόμη υψηλότερους στην Αττική (66,1% και 71% αντίστοιχα).

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο τροφοδότησε την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και εισοδήματος, ειδικά τη διετία 2018-2019, ανέκαμψε κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2021 (34,7%, έναντι μείωσης 42,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2020), παρά τον περιορισμένο αριθμό αδειών διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων του προγράμματος Golden Visa.

Οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν να ενισχύονται το εννεάμηνο του 2021, με σημαντικά υψηλό ετήσιο ρυθμό (34,7%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 (19,3%), ενώ οι επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών, όπως αποτυπώνονται στο σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ, ενισχύθηκαν σημαντικά το ενδεκάμηνο του 2021 (47,1% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2020).

Αναφορικά με τα επιτόκια, αυτά βρίσκονται σε πολύ ελκυστικό επίπεδο, δίνοντας την ευκαιρία για «κλείδωμα» σταθερού επιτοκίου. Αξίζει να αναφερθεί πως η Eurobank ήταν εκείνη που λάνσαρε πρώτη τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου στα τέλη του 2019, κίνηση που, όπως σημειώνουν στελέχη της, αποτέλεσε ορόσημο της μετέπειτα αύξησης της ζήτησης για νέα στεγαστικά δάνεια, καθώς και την ενεργοποίηση των λοιπών τραπεζών προς αντίστοιχη κατεύθυνση.

Πιο αναλυτικά, η τράπεζα παρέχει στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα μερικής ή ολικής πρόωρης αποπληρωμής οποτεδήποτε, χωρίς επιβάρυνση για τον πελάτη. «Είναι μία επιλογή που βλέπουμε πως προτιμούν οι πελάτες μας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα, σε ποσοστό 95%, επιλέγει πρόγραμμα σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου ή για μία αρχική, μακροχρόνια, όμως, σταθερή περίοδο (π.χ. 15 ή 20 έτη», τονίζουν πηγές της τράπεζας. Επιπρόσθετα, υπάρχουν επιλογές για στεγαστικά με διαφορετική «αρχιτεκτονική», όπως η δυνατότητα επιλογής κυμαινόμενου επιτοκίου ή ο συνδυασμός δανείου με αρχική σταθερή περίοδο επιτοκίου και την υπολειπόμενη διάρκεια κυμαινόμενου, με εξατομικευμένη τιμολόγηση, βάσει της οποίας προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις, ανάλογα με το πιστωτικό προφίλ του πελάτη, τη συνεργασία του με την τράπεζα και το είδος της εξασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια εδράζεται στην ανάπτυξη από πλευράς των τραπεζών νέων σύγχρονων προϊόντων που φαντάζουν δελεαστικά για μεγάλη μερίδα καταναλωτών. Ενδεικτικά, η Eurobank, η οποία στην αγορά τοκοχρεολυτικών δανείων καταλαμβάνει μερίδιο 37%, με τις συνολικές εκταμιεύσεις για το 2021 να διαμορφώνονται σε 133,6 εκατ. ευρώ, λάνσαρε το Προσωπικό Δάνειο FastLoan. Το Fast Loan αποτελεί μία χρηματοδοτική λύση σε ιδιώτες που επιθυμούν να καλύψουν έκτακτες προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ, μέσω μίας απλής και εξαιρετικά σύντομης διαδικασίας. Το προϊόν παρέχεται από τα φυσικά και ψηφιακά δίκτυα της τράπεζας, η οποία για πρώτη φόρα παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης Προσωπικού Δανείου μέσω του Eurobank Mobile App.

Διαβάστε ακόμα:

Ένεση ρευστότητας 16 δισ. ευρώ στην οικονομία για επενδύσεις

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τριπλό «αλαλούμ» φέρνει παράταση

Αττική Οδός: Αυτά είναι τα κριτήρια του διαγωνισμού για την 25ετή σύμβαση του αυτοκινητόδρομου

Πηγή: newmoney.gr