Παρασκευή
19.07.2024

Regling: Στηρίξτε τις μεταρρυθμίσεις, τα δύσκολα πέρασαν

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling στη συζήτηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Ρέγκλινγκ κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι φυσικά δε θα έχουν τις δυσκολίες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ήδη πριν την πανδημία η Ελλάδα είχε κάνει σημαντική πρόοδο το 2019, όμως μετά η πανδημία μας χτύπησε όλους και φυσικά δυσκολεύει όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς, όπως εκτίμησε είναι η χειρότερη οικονομική κρίση, αλλά «είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με της προηγούμενης δεκαετίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και να στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι η Κομισιόν προβλέψει ισχυρή ανάκαμψη, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, ότι η ανεργία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα χάρη στα μέτρα στήριξης, το αίσθημα των καταναλωτών ενισχύθηκε και ότι μειώθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» κατά 30% σε ετήσια βάση, ενώ βγήκαμε με επιτυχία και στις αγορές.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε εκτενή αναφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε διάφορους τομείς–παιδεία, ψηφιακή διακυβέρνηση και πολλούς άλλους –αλλά τόνισε ότι όλα αυτά δε σημαίνουν ότι δεν έχουμε και άλλες προκλήσεις μπροστά μας.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά με το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «έχουμε νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δε θα γίνουν αυτόματα, χρειάζονται επίπονες προσαρμογές. Aυτό είναι το μήνυμα μου, ότι πρέπει να παρουσιάσουμε έργο».

Απαριθμώντας τα επόμενα βήματα, τόνισε ότι πρέπει να στηρίξουμε για όσο χρειαστεί τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση, να εφαρμόσουμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, να εφαρμόσουμε το νέο νομικό πλαίσιο για το χρέος, να συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, να εφαρμόσουμε την ψηφιακή μετάβαση και πολλά άλλα και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: mononews.gr

Array