«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην οικονομία με εξόφληση του ΔΝΤ και νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Πώς θα ανακτήσει η χώρα μας το προφίλ της στις αγορές – Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα και οι νέοι κανόνες της Ε.Ε.

Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ, μέσα στον ίδιο μήνα, θα τεθούν οι βάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για δυο φλέγοντα θέματα για πορεία της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζουν – μεταξύ άλλων- και τον στόχο για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας!

Το αίτημα για την εξόφληση του ΔΝΤ έχει ήδη κατατεθεί πριν το τέλος του 2021. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το Μάρτιο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για τα έτη 2022 & 2023, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή περίπου 6 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ σε δύο δόσεις με την τελευταία, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, να πραγματοποιείται το περασμένο Μάρτιο και αφορούσαν δόσεις έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022.

Εκτός από το ΔΝΤ, στα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα εξοφληθεί και ποσόν 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια που πήρε η Ελλάδα, στην αρχή της κρίσης, τoν Mάιο του 2010, από τις τότε χώρες της Ευρωζώνης, τα λεγόμενα GLF (Greek Loan Facility) δάνεια. Τα 5,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε λήξεις του 2022-2023. Τα GLF δάνεια ήταν 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων απομένουν προς εξόφληση περίπου 53 δισ. ευρώ έως το 2041.

Μόλις ολοκληρωθεί η έξοδος από την εποπτεία (και εφόσον έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική εικόνα της χώρας και έχουν αποκλιμακωθεί τα επιτόκια) θα πληρωθεί άλλο ένα 10% των δάνειων του GLF.

Εξάλλου, στις με αρχές του καλοκαιριού αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει την πρότασή της για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ξεκινώντας την διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Νωρίτερα, προς το Μάρτιο, τα κράτη-μέλη αναμένεται να λάβουν τις πρώτες οδηγίες από την Κομισιόν προκειμένου να συντάξουν τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που πρέπει να καταθέσουν την Άνοιξη αλλά και για να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς του 2023.

Αν και ο βασικός κορμός της πρότασης βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με κάποια κράτη –μέλη, η συζήτηση θα ενταθεί το καλοκαίρι με τις τελικές αποφάσεις να μην αποκλείεται να ληφθούν ακόμα και λίγο πριν το τέλος του έτους.

Μέχρι τότε η Ελλάδα φιλοδοξεί να βρίσκεται εκτός της εποπτείας των θεσμών κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία θα αξιολογείται όπως κι οι υπόλοιπες χώρες που «πέρασαν» από μνημόνια όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος δηλαδή κάθε εξάμηνο αντί ανά τρίμηνο που ισχύει τώρα.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία ανοίγει τον δρόμο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης με στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 ή αν αυτό καταστεί δυνατό ακόμα και πριν το τέλος του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Λιούις Χάμιλτον: Ο αστέρας της Formula 1 είναι γρήγορος και εκτός πίστας – Πού αποφάσισε να επενδύσει

Αυτοί είναι οι Έλληνες μάνατζερ των funds που κινούν €850 δισ. (pics)

Μερική επιστροφή στην κανονικότητα από αύριο με χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση – διασκέδαση

 

Πηγή: newmoney.gr