Τετάρτη
25.05.2022

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πότε θα εφαρμοστεί σε τράπεζες – σούπερ μάρκετ

Η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, που συντονίζει το έργο, είχε συνάντηση με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς

Ξεκίνησε η προεργασία για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας καθώς και η διαβούλευση με εκπροσώπους των κλάδων από τους οποίους θα ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, που συντονίζει το έργο, είχε συνάντηση με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με στελέχη των υπόλοιπων τραπεζών τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσουν επαφές με εκπροσώπους των σουπερμάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τράπεζες και σουπερμάρκετ τον Ιούνιο, «καθώς οι εν λόγω κλάδοι διαθέτουν μακρά εμπειρία σε ψηφιακά συστήματα οργάνωσης και διοίκησης προσωπικού». Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά στη συνέχεια σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους (μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στόχος της διαβούλευσης είναι να προχωρήσει με ασφάλεια και εντός του χρονοδιαγράμματος η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες, κ.λπ.), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτρέψει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων».

Διαβάστε ακόμα:

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η σύγκρουση στην Ουκρανία για επιτόκια και οικονομίες

Έκτακτη σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σκάνδαλο εξαπάτησης μικροεπενδυτών μέσω call centers «σκιά» πάνω από το φιάσκο της …Rocket

Πηγή: newmoney.gr