Σάββατο
02.12.2023

Ψάλτης: «Ψήφος εμπιστοσύνης σε Alpha Bank και οικονομία το deal με UniCredit» – Αναθεώρηση για έσοδα και κερδοφορία

Σε περαιτέρω αναβάθμιση των στόχων, τόσο για τα έσοδα από τόκους, όσο και συνολικά της κερδοφορίας για το 2023, προχώρησε η διοίκηση της Alpha Bank, με την τράπεζα, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του deal με τη UniCredit, να κλείνει το 9μηνο του 2023 με πιστωτική επέκταση, περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων και ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες.

Ειδικότερα, όπως τόνισε η διοικητική ομάδα στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, τα έσοδα από τόκους θα «αγγίξουν» το 1,8 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 1,7 δισ. ευρώ, εκτιμώντας πως η αγορά βρίσκεται κοντά στην κορύφωση, αν και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, με τα συνολικά έσοδα να «αγγίζουν» τα 2,3 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ προηγουμένως και τον δείκτη κερδοφορίας να διαμορφώνεται σε πάνω από 11,5% έναντι κάτω από 11% αρχικά.

Αναφερόμενος στο επικείμενο deal με την UniCredit, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, επισήμανε πως πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο προς την Alpha Bank, όσο και προς την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας στα οφέλη αυτής. «Η συμφωνία θα ενδυναμώσει το δίκτυό μας και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας, εδραιώνοντας την ηγετική μας θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των δύο Ομίλων που ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με μερίδιο αγοράς 12% (σ.σ. μετά την Banca Transilvania με 20% και την BCR με 14%), με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% σε αυτό και να λαμβάνει χρηματικό τίμημα, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η νέα οντότητα θα έχει δάνεια, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, καταθέσεις 12,1 δισ. ευρώ, 5.400 εργαζόμενους και 297 καταστήματα. Η συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα καθαρά κέρδη, ενώ η εμπορική συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε αύξηση της Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με προοπτικές περαιτέρω ανόδου. Παράλληλα, η συμφωνία μεταξύ των δύο Ομίλων βελτιστοποιεί περαιτέρω την κατανομή κεφαλαίων, ενώ επιτρέπει στην Alpha Bank να επωφεληθεί από τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η ρουμανική οικονομία.

Ερωτηθείς για την επιπλέον ρευστότητα που αποκτά η Alpha Bank μέσα και από την επίμαχη συμφωνία, ο κ. Ψάλτης επανέλαβε πως πρόθεση της διοίκησης παραμένει η ανταμοιβή των μετόχων. «Στόχος μας είναι η διανομή μερίσματος και αναμένουμε τη σχετική απόφαση από τις αρχές νωρίς το 2024», εξήγησε. Παράλληλά, η τράπεζα επιδιώκει την αύξηση των χορηγήσεων.

Πιστωτική επέκταση

Πιστωτική επέκταση, έστω και ασθενική, κατέγραψε το γ’ τρίμηνο του 2023 η Alpha Bank, με τη διοίκηση να αναμένει επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να είναι συνεπής με τους στόχους για εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 33 δις. ευρώ.

Ειδικότερα, η καθαρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ, παρά τις αυξημένες αποπληρωμές δανείων, με το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου να διαμορφώνεται σε 31,8 δισ. ευρώ (+0,9% σε τριμηνιαία βάση ή 300 εκατ. ευρώ) το γ ́ τρίμηνο, αντανακλώντας τη μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια λόγω εποχικότητας και την επιβράδυνση των αποπληρωμών. «Θεωρήσαμε πως οι πρόωρες αποπληρωμές θα ήταν ένα φαινόμενο του α’ εξαμήνου. Κάναμε λάθος. Σε κάθε περίπτωση, προσεχώς θα υπάρξει επιβράδυνση του φαινομένου, με τον κίνδυνο να μην πιάσουμε τους στόχους πιστωτικής επέκτασης να είναι χαμηλός, μόλις 1%», εξήγησε ο κ. Ψάλτης.

Ομόλογα

Ο δείκτης MREL της τράπεζας διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου σε 24,43%, πολύ πάνω από τον στόχο, τόσο για το σύνολο του τρέχοντος έτους (19,94%), όσο και για το 2024 (22,39%). «Το περασμένο καλοκαίρι προχωρήσαμε σε μία έκδοση senior ομολόγου και προηγουμένως σε ένα ΑΤ1. Έχουμε καλά ‘μαξιλάρια’ και άρα, χρόνο να εξετάσουμε τις επιλογές μας», ανέφερε η διοίκηση, προσθέτοντας πως μέχρι το 2026 απομένουν 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν με μία – δύο εκδόσεις τον χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας έχουν ενισχυθεί από τις αρχές του 2023, κατά 177 μονάδες ο FL CET1, στο 13,9% και κατά 308 μονάδες ο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, στο 18,2%.

«Κόκκινα» δάνεια

Περαιτέρω μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα, «αγγίζοντας» τα 2,7 δισ. ευρώ, καθώς οι μειωμένες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές. Συνολικά στον Όμιλο το στοκ των «κόκκινων» δανείων διαμορφώθηκε σε 2,9 δισ. ευρώ, με τη διοίκηση να σημειώνει πως κατά το μεγαλύτερο ποσοστό απαρτίζεται από ΜΕΑ ιδιωτών με εξασφαλίσεις, καθώς τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (ποσοστό 50% του συνόλου), ενώ ένα μεγάλο μέρος αποτελείται από ρυθμισμένα ανοίγματα με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση (45% του συνόλου ή 1,3 δισ. ευρώ). Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 7,2% το γ ́ τρίμηνο, μειωμένος κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη

Άλλες πέντε πολυεθνικές στο μικροσκόπιο των Αρχών για παραβίαση του πλαφόν κέρδους

«Athenaeum Palace & luxury suites»: Μετά τη φωτιά οι τίτλοι τέλους με… βαρύ σφυρί €15,57 εκατ. (pics)

ΥΠΕΝ: Ασπίδα προστασίας για πάνω από 3 εκατομμύρια καταναλωτές το νέο ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr