Σάββατο
03.06.2023

Ψάλτης (Alpha Bank): «Προτεραιότητα η καταβολή μερίσματος 20% από τα κέρδη του 2023 – Στις 7 Ιουνίου το guidance για την τριετία»

«Επιβεβαιώνουμε ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους μετόχους μας από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, χαρακτηρίζοντας ως θεμέλιο για την εξέλιξη αυτή αφενός, την επιτυχή υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της τράπεζας και αφετέρου το ιδιαιτέρως δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς που χαρακτηρίζεται από ενισχυμένα κέρδη, ύψους 162 εκατ. ευρώ και περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με τον Δείκτη FL CET1 να ανέρχεται σε 12,8%, ενισχυμένος κατά 30 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, προτεραιότητα της διοίκησης είναι να διαμοιραστεί το 20% των κερδών της τρέχουσας χρονιάς, όπως, άλλωστε, θα ανακοινωθεί και στην Investor Day στις 7 Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας θα συνεχίζουν να ενισχύονται το 2023, ως απόρροια, τόσο των προγραμματισμένων συνθετικών τιτλοποιήσεων (ναυτιλιακών δανείων που αναμένεται να ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2023 και μία δεύτερη που θα ακολουθήσει, προσθέτοντας 60 μονάδες βάσης), όσο και άλλων ενεργειών. Όσον αφορά στις άλλες εναλλακτικές, όπως το buy back, αυτές φέρεται να αποτελούν εργαλεία που θα τεθούν σε εφαρμογή σε δεύτερο χρόνο.

Πιστωτική επέκταση

Η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση κυμάνθηκε σε αρνητικά επίπεδα το α’ τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε -400 εκατ. ευρώ, καθώς η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων αντισταθμίστηκε πλήρως από το υψηλό επίπεδο των αποπληρωμών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank, το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα υπάρξει ανάκαμψη των χορηγήσεων, δεδομένου ότι πολλά επενδυτικά έργα βρίσκονται στην… ουρά. «Οι πελάτες μας δεν έχουν σταματήσει – ‘παγώσει’ τα επενδυτικά τους σχέδια, ούτε έχουν φρενάρει τις επενδυτικές τους ιδέες. Είναι αναμενόμενο η προεκλογική περίοδος να προκαλεί μια στασιμότητα, αυτό, ωστόσο, δεν μεταφράζεται σε πάγωμα των επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης.

«Κόκκινα» δάνεια

Μικρότερες εισροές «κόκκινων» δανείων, ιδίως στο χαρτοφυλάκιο της λιανικής, βλέπουν τα στελέχη της Alpha Bank, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, πως η παρακολούθηση από πλευράς τους είναι συνεχής. «Υπάρχει πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα, αλλά η μείωση των δεικτών της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα διάφορα προγράμματα στήριξης, όπως αυτά των τραπεζών, αλλά και της κυβέρνησης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, λειτουργούν υποστηρικτικά», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Αξίζει να αναφερθεί πως το α’ τρίμηνο οι νέες εισροές NPEs «άγγιξαν» τα 180 εκατ ευρώ, με τον δείκτη του Ομίλου να διαμορφώνεται στο 7,6%, μειωμένος κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο αναλυτικά, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ανήλθαν σε τρία δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 81% αφορά σε ΜΕΑ με εξασφαλίσεις, κυρίως ιδιωτών. Εντός του 2023 δε, η Alpha Bank σχεδιάζει να προχωρήσει σε αντιμετώπιση 400 εκατ ευρώ NPEs με οργανικά μέσα.

Εκδόσεις

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το γεγονός ότι η τράπεζα έχει ήδη προβεί σε εκδόσεις στο τέλος του 2022, αλλά και τις αρχές του 2023, με τη συναλλαγή AT1, ύψους 400 εκατ. ευρώ, της δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις αγορές για τυχόν ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Καταθέσεις

Μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση εμφάνισαν οι καταθέσεις, «αγγίζοντας» τα 50,2 δισ. ευρώ λόγω εποχικότητας και αποπληρωμών επιχειρηματικών δανείων.
Οι προθεσμιακές καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, αντιπροσωπεύοντας το 20% των εγχώριων καταθέσεων, με τη διοίκηση να εκτιμά πως το ποσοστό τους θα φτάσει το 45% μέχρι τέλος του 2023. Όσον αφορά στο κόστος τους, αυτό αυξήθηκε σε 1,14%, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τις προθεσμιακές καταθέσεις σε δολάρια, έναντι 0,63% το προηγούμενο τρίμηνο.

«Βασιζόμενοι στην παραδοσιακά ισχυρή μας παρουσία στην εμπορική τραπεζική, συνεχίσαμε να τιμολογούμε το ενεργητικό μας με πειθαρχία προσαρμοσμένη στους κινδύνους, ενώ, από πλευράς παθητικού, παρατηρήσαμε μία ήπια στροφή Ιδιωτών Πελατών μας προς τις προθεσμιακές καταθέσεις και την αναζήτηση των εναλλακτικών επενδυτικών λύσεων που παρέχουμε», σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βλέπει» ξανά τα υψηλά έτους – Ράλι έως 5% σε τράπεζες και ΔΕΗ

Μητσοτάκης από Πάργα: Δεσμεύομαι για καλύτερους μισθούς την επόμενη τετραετία

ΒΟΑΚ: Τρεις προσφορές για τη σύμβαση παραχώρησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr